Grad Beli Manastir proslavio svoj dan i blagdan sv. Martina

Povodom obilježavanja Dana Grada, u petak je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su nazočili brojni uzvanici, među njima počasni građanin Grada Vladimir Šeks, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić u svojstvu izaslanika Predsjenika Vlade RH, saborski zastupnik Stipan Šašlin, izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnici Nataša Tramišak, Goran Ivanović i Robert Jankovics, generalni konzuli Mađara u RH i Hrvata u Mađarskoj, načelnici PU Osječko-baranjske i PP Beli Manastir, gradonačelnici Pečuha i Sombora, načelnici općina te predstavnici kulturnog, društvenog, vjerskog i političkog života.

Proteklih godinu dana bilo je zaista energično razdoblje s puno događaja u području prometa gdje imamo velike infrastrukturne projekte i području društvenog života s naglaskom na aktivnosti u vezi mladih i obitelji, zatim značajne građevinske projekte i ulaganja u poduzetništvo – rekao je gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob.

Gradonačelk Rob najavio je i planove za budućnost..

Župan Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo suradnjom Grada i Županije, a od zajedničkih je projekata izdvojio dovršetak Koridora Vc.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene su Povelje Grada Belog Manastira. Ovogodišnji dobitnici su STARCO d.o.o., Zlata Maršić, Katica Ničin i Jožef Taves, čije su zasluge obilježile različite sektore društva.

STARCO d.o.o. zaslužio je Zlatnu plaketu Grada Belog Manastira za izuzetan doprinos u području gospodarstva. Njihov uspješan rad i proizvodnja, ulaganje u tehnologiju, unapređenje uvjeta rada te kontinuirano zapošljavanje lokalnog stanovništva istaknuli su ih kao nezaobilaznu snagu u lokalnoj ekonomiji.

Zlata Maršić, donedavna direktorica Radio Baranje, Povelju Grada Belog Manastira primila je za značajan doprinos u području društvenih djelatnosti. Njena posvećenost upravljanju i kontinuiran rad u Radio Baranji prepoznati su kao ključni čimbenici u oblikovanju lokalne zajednice.

Katica Ničin, predsjednica Matice umirovljenika Grada Belog Manastira, Povelju Grada Belog Manastira dobila je za predan rad u području društvenih djelatnosti koji je ostavio trajan pečat na dobrobit zajednice.

Jožef Taves, istinski humanitarac, nagrađen je Poveljom Grada Belog Manastira za svoj značajan doprinos u području društvenih djelatnosti. Njegova velikodušnost, osobito kroz nesebično darivanje krvi čak 106. puta, primjer je plemenitosti i brige za druge.

Instrumentalnim su se izvedbama predstavili učenici Umjetničke škole Beli Manastir.


Blagdan sv. Martina oduvijek je na našim prostorima bio značajan događaj. Iako je Martin zaslužio svetost zbog milosrđa i dobrih djela, danas ga povezujemo prvenstveno s vinom. Sv. Martin rođen je 316. godine u rimskoj provinciji Savariji na području današnjeg Sambotela u Mađarskoj. Na dan sv. Martina njeguje se tradicionalni pučki običaj simboličkog pretvaranja mošta u mlado vino, tzv. »krštenje vina« odnosno blagoslov vinograda.