Godišnja skupština DZMH u Belom Manastiru

Redovna godišnja skupština Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) održana je početkom prosinca u  dvorani za priredbe nedavno otvorenog Kulturnog centra i mađarskog dječjeg vrtića „U Lisztovoj“, gdje je izvješteno o značajnijim aktivnostima proteklog razdoblja i odlučeno o zadatcima slijedeće etape.

Na početku skupštine minutom šutnje odali su počast nedavno preminulom, velikom prijatelju Mađara u Hrvatskoj, predsjedniku Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvanu Pastoru.

O raznolikim i izuzetno značajnim aktivnostima DZMH izvijestio je predsjednik DZMH, Róbert Jankovics. Kao i prethodnih godina, i ovoga puta izvješće je bilo o rezultatima i uspjesima. Sudionici skupštine mogli su čuti o nacionalnim političkim događajima na kojima je DZMH bila zastupljena ili je sudjelovala kao organizator i na kojima se raspravljalo o najvažnijim pitanjima Mađara Karpatskog bazena. Jankovics je govorio i o brojnim realiziranim unapređenjima i ulaganjima koja su se odvila, unatoč teškim okolnostima (rat, ekonomska kriza), od kojih se većina provodila i provodi uz potporu matične države i vlade Hrvatske, i o mnogobrojnim manifestacijama na kojima je DZMH sudjelovala ili ih organizirala, te pružila podršku. Među njima posebno se istaknula jubilarna manifestacija održana povodom 30. obljetnice udruge, kojoj su nazočili ugledni hrvatski i mađarski političari, dužnosnici ministarstava i lokalnih samouprava iz Karpatskog bazena.

Na sjednici u Belom Manastiru donesena je odluka o proširenju članstva na tri nove udruge: Kulturni krug Ady Endre iz Zagreba, Zajednicu Mađara Grada Bjelovara i Zajednicu Mađara Grubišnog Polja, koje će od sada djelovati kao ogranci DZMH.

Potápi: Mađari u Hrvatskoj izdigli su se iz najteže situacije – Prije trideset godina, Mađari u Hrvatskoj izdigli su se iz najteže situacije, pokazavši da se uvijek sve može pokrenuti iz početka i, ako postoji ujedinjenost, tada se uspjesi mogu postići na svakoj razini – rekao je na skupštini Árpád János Potápi, državni tajnik nacionalne politike Mađarske. -Niti u Hrvatskoj, niti u bilo kojoj drugoj regiji Karpatskog bazena niti jedna nacionalna zajednica ne može podnijeti više nacionalnih stranaka ili organizacija, jer im to dijeli snage – dodao je. Izrazio je zadovoljstvo što se DZMH proširila s tri nove udruge članice, jednom zagrebačkom i dvije iz Zapadne Slavonije, što dalje jača mađarsko jedinstvo. Ujedno je izrazio čestitke Róbertu Jankovicsu i DZMH na postignutim rezultatima u zadnjih 30 godina. Nagovijestio je: naravno da vide i negativne stvari, ovdje spominjući demografske pokazatelje. „U nadolazećim godinama i desetljećima moramo oblikovati svoje živote na takav način da to možemo promijeniti“ – naglasio je i zamolio članove DZMH da svu mađarsku djecu upišu u mađarske vrtiće, škole na mađarskom jeziku jer na taj način mogu najučinkovitije održati nacionalni identitet. Tome pridonosi i Vlada Mađarske – podsjetio je Árpád János Potápi. Skupštini su prisustvovali i Judit Pirityiné Szabó, voditeljica ureda državnog tajništva nacionalne politike Mađarske, dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Hajnalka Palizs Tóth, ravnateljica Zaklade Econimica Hungarica, Zoltán Balázs-Piri, potpredsjednik Kulturnog kruga Ady Endre Zagreb i Tibor Vidaković, predsjednik Mađarsko kulturnog društva Népkör u Retfali u Osijeku.  

Tekst: Kepes Ujsag
Prijevod: Izabela Šegota