Fuštin u Brifingu o novinama u socijalnoj skrbi

O novim zakonskim uredbama vezanim za Zakon o socijalnoj skrbi, trenutačnom stanju u Baranji  i broju korisnika u emisiji Brifing govorio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đimi Fuštin. U posljednje vrijeme broj korisnika minimalne zajamčene nakndae znatno je opao, a kako nema ozbiljnijeg zapošljavanja u Baranji, razlog je odlazak iz Hrvatske radno sposobnog stanovništva.

{mp3}2017/fustin veljaca{/mp3}
Najčešće isplaćivana pomoć je zajamčena minimalna naknada a u prva dva mjeseca isplaćuje se za oko 3.000 osoba. Fuštin je komentirao zahtjeve saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, koji je zatražio da zaposleni putem javnih radova ne izgube pravo na naknadu Centra te da se ukine odredba da korisnik naknade ne smije imati osobni automobil.

{mp3}2017/fustin kajtazi{/mp3}

Ono po čemu je u sustavu socijalne skrbi Baranja poznat, je udomljavanje djece te starijih i nemoćnih. I dalje traje potreba za udomljavanjem, posebno starijih Dječji domovi mijenjaju status i primaju sve manje djece, tako da potrebe za udomiteljima rastu. Trenutačno je udomljeno 50-oro djece i oko 70-ak starijih kod 107 udomiteljskih obitelji. Naknade za udomljavanje predškolske djece je 1800 kuna uz naknada za udomitelje od 400 do 500 kuna, a za školsko dijete 2.000 kuna uz naknadu . Za starije naknada je 1.800 do 2.400 ovisno o pokretnosti plus naknada za udomitelja od 380 do 500 kuna, a moguće je ostvariti još neke dodatke. Granica je udomljavanje troje djece, odnosno četvero starijih.