Francuska tvrtka prestala prodavati zdjele za zlatne ribice jer izluđuju ribe

Vodeći francuski prodavač akvarija odlučio je prestati prodavati okrugle zdjele za zlatne ribice jer ih izluđuju i dovode do njihove prijevremene smrti.

Francuski lider na tržištu opreme za kućne ljubimce AgroBiothers Laboratoire više neće prodavati akvarije s kapacitetom manjim od 15 litara i nudit će samo pravokutne, jer je stavljanje ribe u male zdjelice bez filtracije i oksigenacije zlostavljanje životinja, stoji u priopćenju.

“Ljudi kupuju zlatnu ribicu za svoju djecu impulsivno, ali kada bi znali kakvo je to mučenje, ne bi to radili. Okretanje u maloj zdjelici izluđuje ribu i brzo je ubija”, rekao je izvršni direktor AgroBiothersa Matthieu Lambeaux za Reuters.

Zlatne ribice mogu živjeti do 30 godina i narasti do  25 cm u velikim akvarijima ili vanjskim ribnjacima, ali u malim zdjelicama često uginu u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci.

Kazao je da su zlatne ribice društvene životinje koje trebaju društvo drugih riba, dovoljno prostora i čistu vodu, te da je za akvarij ipak potrebna neka minimalna oprema i znanje.

Francuska je europsko tržište broj jedan za akvarijske ribe s oko 2,3 milijuna riba, rekao je Lambeaux.

Njemačka i nekoliko drugih europskih zemalja odavno su zabranile zdjele za ribe, ali Francuska nema zakon o tom pitanju.

To je francuski anakronizam, zato smo odlučili djelovati. Ne možemo educirati sve naše kupce da im objasnimo da je držanje ribe u zdjeli okrutno. Smatramo da je naša odgovornost da potrošačima više ne dajemo taj izbor”, rekao je Lambeaux.

AgroBiothers, koji ima francuski tržišni udio od oko 27 posto u proizvodima za kućne ljubimce, prodavao je prethodnih godina oko 50.000 zdjela godišnje za ribe po 20-ak eura po komadu.

“Postoji potražnja za zdjelicama za ribu, ali realnost je da je ono što nudimo djeci mogućnost da vide kako zlatne ribice polako umiru”, rekao je.

(Hina)