Francuska pita s celerovim listom

Sastojci

Masno tijesto
•     25 dag mekog brašna
•     12,5 dag maslaca
•     5 dag svinjske masti
•     1 manja žličica soli
•     cca 1 dl mlake vode
•     maslac za premazivanje kalupa
•     1/2 jušne žlice kiselog vrhnja za premazivanje pite
Nadjev
•     5 dag maslaca
•     2 pune jušne žlice mekog brašna
•     1/2 litre toplog mlijeka
•     1/2 kavene žličice muškatnog oraščića
•     1 kom jaje
•     4 jušne žlice sjeckanog celerovog lista
•     4 jušne žlice ribanog parmezana
•     po potrebi sol, papar

Tijesto
Prosijano brašno umijesite sa omekšalim maslacem i mašću, dodajte sol i vodu. Brzo umijesite i pritom čim manje gnječite tijesto. Za nekoliko minuta je tijesto spremno za odmaranje, pa ga prebacite na pobrašnjeni tanjur, pokrijte čistom krpom i ostavite da miruje dok pripremate nadjev.

Nadjev
U posudi otopite maslac, dodajte mu brašno, malo popržite, a potom dodajte toplo mlijeko energično miješajući na laganoj vatri. Kad je umak baršunast i teksture malo gušće kaše, pridodajte naribanog muškatnog orašćića, sjeckani celerov list, jaje i ribani sir. Začinite solju i paprom po ukusu. Malo ohladite.

Pripremite okrugli kalup (npr. onaj za pizzu)  i lagano premažite maslacem.

Tijesto podijelite na dva nejednaka dijela pa veći dio na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u krug veći od kalupa. Tijesto presložite na 4 dijela (kao kod lisnatog) pa ga prenesite do kalupa, postavite u sredinu, rastvorite ga, izravnajte dno, a krajeve prebacite izvan kalupa.

Nadjev rasporedite po tijestu, potom razvaljajte manji dio tijesta, umotajte na valjak i prebacite na vrh kalupa, preko nadjeva. Poravnajte. Slobodne rubove doljnjeg tijesta izrežite kotačićem uokrug, a potom prebacite na gornji dio tijesta i prstima ga oblikujte u vjenčić. Premažite razmućenim kiselim vrhnjem pomoću kista pa stavite u ranije ugrijanu pećnicu na 180 celzijevih  stupnjeva dok ne dobije lijepu rumenu koricu.