
U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Grada Osijeka održana je Konferencija o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje Foodcooltour. Konferencija je okupila više od 40 vodećih međunarodnih stručnjaka, predstavnika institucija i industrija kako bi raspravili najvažnije izazove prehrambenog sektora i ponudili konkretna rješenja. Svečano otvorenje održano je u Koncertnoj dvorani „Franjo Krežma“ u Osijeku, a skup je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Naglasio je kako su proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost dio nacionalne sigurnosti te da hrana kao strateški proizvod značajno utječe na nacionalnu sigurnost.
– Hrvatska poljoprivreda jača u nekim segmentima jer je odlično iskorišteno članstvo u EU-u, ali postoje i neke grane gdje ima ozbiljnih problema s kojima ćemo se morati još više baviti kako bismo osigurali samodostatnost poljoprivredne proizvodnje – poručio je Jandroković.


Nazočnim sudionicima i gostima uvodno su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva David Vlajčić, zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije Andrea Čović Vidović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i v.d. ravnatelja HAPIH-a Krunoslav Karalić. Skupu su također nazočili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Marinko Beljo, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, saborski zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac i drugi uzvanici.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva David Vlajčić rekao je da Hrvatska namjerava osnažiti domaću proizvodnju i konkurentnost poljoprivrednih proizvođača:
V.d. ravnatelja HAPIH-a Krunoslav Karalić govorio je o ključnim izazovima sektora poljoprivrede i hrane:


Zamjenik župana Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo što se konferencija održava u Osijeku te vjeruje kako će postati tradicija da se upravo ovdje raspravlja o sigurnosti hrane i održivoj proizvodnji.
– Mislim da mi na istoku Hrvatske, kao žitnica Hrvatske, svojim primjerom i iskustvom možemo dati podršku ovakvim projektima. Uvjeren sam da će proizvodnja hrane u Osječko-baranjskoj županiji i dalje zadržati visoku razinu – rekao je Miletić.
Saborska zastupnica Nataša Tramišak rekla je nešto o sigurnosti i stabilnosti proizvodnje hrane:


Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić rekao je kako se konferencija održava u Osijeku te ovaj grad stavlja u središte znanja, inovacija i sigurnosti hrane, što Osijeku i pripada kao metropoli Slavonije i Baranje i žitnici Hrvatske. Naglasio je ulogu Grada Osijeka kao partnera Županije u izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je strateški projekt Grada i Županije te dodao;
– Drugi projekt koji Grad Osijek planira napraviti u idućem razdoblju je centralna kuhinja za sve naše osnovne škole, za naših 7.200 osnovnoškolaca, jer želimo da sva djeca u Osijeku jedu jednaku vrijednu, visokokvalitetnu hranu, a ne da ovisimo o tome koja je škola novija pa ima bolju kuhinju, odnosno starija pa ima stariju kuhinju. Na taj način sva će djeca u svojim školama jesti istu i kvalitetnu hranu – rekao je gradonačelnik Radić te zahvalio svim sudionicima Konferencije na dolasku i poželio uspješan rad.
Dvodnevna konferencija Foodcooltour odvija se uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europske komisije (EK) i Organizacije za poljoprivredu i hranu UN-a (FAO), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije te Osječko-baranjske županije.

