FERIT Osijek obilježio 45. godišnjicu djelovanja

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) obilježio je 45. godišnjicu svog djelovanja. Naime, visokoškolska nastava elektrotehnike pokrenuta je 1978. godine na Studiju elektrostrojarstva Osijek kao trećem studiju elektrotehnike u Republici Hrvatskoj. Studij 1981. godine prerasta u samostalnu visokoškolsku ustanovu, akademske 1990./1991. godine u Elektrotehnički fakultet, a 2016. godine u Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

FERIT Osijek danas je suvremen i moderan fakultet koji se kontinuirano razvija u svim segmentima svoje djelatnosti. Obrazovni proces provodi se kroz tri razine visokoškolskog obrazovanja, pri čemu se studijski programi stalno unaprjeđuju s najnovijim znanstvenim spoznajama, ali i usklađuju s potrebama gospodarstva i tržišta rada.

Kako se transformirala industrija u Osijeku tako se i naša institucija prilagođavala potrebama te smo se razvijali i u znanstvenoj djelatnosti i ponudi studijskih programa, pa danas studenti imaju vrlo širok izbor studijskih programa i smjerova u području elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija – kazao je prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a.

Na svečanosti je bio i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je svim studentima i djelatnicima FERIT-a čestitao obljetnicu te poželio nastavak uspješnog rada.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kao cjelina te sve njene sastavnice su izuzetno bitni za našu županiju, a s obzirom na kretanja u gospodarstvu i nove tehnologije FERIT je u ovom trenutku jedna od najbitnijih sastavnica Sveučilišta, možda i najbitniji. U prilog tomu govori i primjer da je tvrtka koja je odlučila investirati u Osijek, Jabil, prvo morala dogovoriti usku suradnju s FERIT-om, Sveučilištem i srednjim školama na području Osječko-baranjske županije jer njihovi zaposlenici moraju imati određene vještine koje trebaju naučiti u školama i na fakultetima. Zato su bitne škole i fakulteti i na njima moramo graditi budućnost Županije. Uostalom, obrazovanje i znanost su budućnost, na njima sve velike zemlje svijeta baziraju svoju strategiju i razvoj, a to mora biti i smjer naše Županije i Hrvatske u cjelini – rekao je župan Anušić.