Euro zastupnica Petir u BM

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir danas je sudjelovala u panel raspravi o razvoju ruralne Hrvatske koja je održana u sklopu programa Prvog hrvatskog ruralnog parlamenta koji se u hotelu Patria. Govoreći o perspektivi ruralnog razvoja Hrvatske Petir je istaknula da je Zajednička poljoprivredna politika EU najdugovječnija i najskuplja politika te da Europa cijeni onog tko proizvodi hranu, čuva okoliš, tradicijske vrijednosti i baštinu.

Nažalost, potencijale koje nam omogućava članstvo u EU nismo dosad iskoristili, jer kao što sam već više puta istaknula, Program ruralnog razvoja je nekoliko puta vraćen na doradu. Za to je odgovorna Vlada, konkretno ministar poljoprivrede jer je zbog toga ozbiljno ugrozio sve koji žive na ruralnom prostoru jer se bez usvojenog Programa ne mogu povlačiti niti financijska sredstava. Povjerenik EK Phil Hogan informirao me je da će Program početkom svibnja biti odobren ali da je zbog velikog kašnjenja potrebno čekati donošenje novog financijskog okvira, što se očekuje u lipnju, rekla je Petir.
Pri tom je naglasila da se nada kako će nadležne državne službe kao i regionalne razvojne agencije i LAG-ovi imati spremne projekte kada se Program odobri te da će pomoći u pripremi projekata OPG-ovima jer im je to dužnost. Uz Marijanu Petir, na panel raspravi o razvoju ruralne Hrvatske sudjelovali su i zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici ministarstva poljoprivrede i turizma, HUP-a i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.