Četvrt stoljeća od akcije ”Kopačevo”

Akcija Kopački rit ili Đavolja greda bila je zajednička akcija 135. brigade HV-a i 4. Policijske postaje i trajala je od 16. do 19. prosinca 1991. Bila je to prva akcija oslobađanja Baranje. Danas je polaganjem vijenaca kod Križa na Biljskoj cesti simbolično je obilježena 25. godišnjica akcije oslobađanja dijela Kopačkog rita. Nakon što su 15. prosinca tenkovi JNA i srpske paravojske izvršile proboj na Dravu, dan kasnije je krenula akcija združenom akcijom pripadnika 135. brigade i 4. Policijske postaje uz pomoć bojne Zrinski i Frankopan te topništva 106. brigade.
Nakon tri dana, proboj je uspio, kao  i potiskivanje neprijatelja prema Bilju i Kopačevu, koje je tada bilo prazno, ali hrvatske postrojbe su tada bile preslabe kako bi ga zadržale.  Srpska paravojska i JNA imali su velike gubitke u ljudstvu i tehnici, poginulo je 7 hrvatskih branitelja, a 10-ak ih je ranjeno.
Vijence su položili župan Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, načelnici baranjskih općina te grada Belog Manastira i predstavnici stradalničkih udruga. Tadašnji zapovjednik  1. bojne 135. brigade, brigadir Stipan Šašlin zapovijedao je akcijom u kojoj je i ranjen, a rekao je kako je to bila prekretnica na istočnom bojištu koja je spriječila okupaciju paraliziranje grada Osijeka.
Na te dane svaki Baranjac treba biti ponosan, rekao je Šašlin.

{mp3}saslin akcija{/mp3}