DORH podignuo optužnicu za gospodarski kriminal

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je od 21. travnja 2015. do 1. veljače 2017. godine u Kneževim Vinogradima, kao direktor trgovačkog društva te jedina osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiro-računima navedenog trgovačkog društva.  Protivno odredbama čl. 430. u svezi čl. 252. Zakona o trgovačkim društvima, prema kojima je dužan postupati s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika; u nakani da sebi i svom sinu pribavi veliku nepripadnu materijalnu korist, u više je navrata s računa društva otvorenih kod dvije banke podigao novac u ukupnom iznosu od 136.959,13 kuna, koji nije utrošio u poslovne svrhe niti položio u blagajnu društva već je navedeni iznos novčanih sredstava zadržao za sebe. Tereti ga se da je poslovnom karticom društva platio vlastite obveze u ukupnom iznosu od 8.759,44 kune, te da je novčanim sredstvima trgovačkog društva s računa otvorenog u jednoj banci podmirio svoja dugovanja na računu kartičarske kuće u ukupnom iznosu od 10.577,51 kuna, kao i da je na račun svog sina uplatio iznos od 500,00 kuna. Opisanim radnjama si je, tereti ga se, pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 156.296,08 kuna, a svome sinu iznos od 500,00 kuna.
Tereti ga se da je u nakani da prikrije navedene radnje, isplate i podizanje novčanih sredstava neistinito knjižio na različita konta oštećenog društva.
Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 1. veljače do 1. listopada 2016. u Kneževim Vinogradima, kao direktor trgovačkog društva i jedina osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiro-računima navedenog trgovačkog društva; protivno odredbama čl. 430. u svezi čl. 252. Zakona o trgovačkim društvima, prema kojima je dužan postupati s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika; u nakani da si pribavi nepripadnu materijalnu korist, iako svjestan da mu prema odredbi čl. 7. Ugovora o djelu za obavljanje poslova direktora pripada pravo na plaću u neto iznosu od tri tisuće kuna mjesečno te iznos od tisuću kuna mjesečno na ime putnih troškova, u navedenom razdoblju obračunao i isplatio si 7.420,79 kuna više od ugovorene neto plaće, čime si je, na štetu trgovačkog društva, pribavio protupravnu imovinsku korist u označenom iznosu.