“Dokazana kvaliteta – Hrvatska” na konzumnim jajima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zajedno s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem te ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić, a u nazočnosti zamjenice župana Varaždinske županije Silvije Zagorec te proizvođača, predstavnika tvrtke Luneta i članova Udruge za znanost o peradi koja je ujedno podnositelj zahtjeva, sudjelovala je u označavanju prvih konzumnih jaja znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ u Svetom Đurđu u Varaždinskoj županiji, pri čemu je planirano označavanje čak 15 milijuna komada. 

„Od srca čestitam proizvođačima i članovima Udruge za znanost o peradi povodom ostvarivanja prava na korištenje znaka „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ kojim se, osim dokazane sljedivosti kroz cijeli postupak proizvodnje, potrošačima jamči i dodana vrijednost, odnosno parametri kvalitete viši od onih propisanih zakonom. Također, nakon priznatih oznaka za jabuke i jaja, specifikacija za povrće je u postupku notifikacije na EU razini, dok je iskazan interes i održane konzultacije za označavanje mesa peradi, svinjskog mesa te mlijeka i mliječnih proizvoda“, izjavila je tom prigodom ministrica Vučković.

Također, istaknuto je kako je hrvatski sektor proizvodnje jaja u izazovnoj 2021. godini ispunjenoj tržišnim poremećajima ostvario 6 % veću količinu u odnosu na 2020. godinu, a Ministarstvo poljoprivrede putem 13 potpuno novih COVID mjera pomoći domaćim proizvođačima isplatilo 675 milijuna kuna, pri čemu je samo za sektor peradarstva putem tri programa potpore osigurano 32 milijuna kuna. 

Sektor proizvodnje voća – jabuka, prvi je sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava, pri čemu ukupna količina certificiranih jabuka do sada iznosi više od 9 milijuna kilograma.

Više informacija o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ potražite na poveznici Dokazana kvaliteta.

Ministarstvo poljoprivrede