Dani sela Batine i fišijada

Kulturnim programom i fišijadom obilježeni su 20. Dani sela Batine.

U organizaciji DZMH ogranka Batina, održani su 20., umjesto 22., Dani sela s programom dostojnim jubileja, a zahvaljujući potpori Turističke zajednice Općine Draž, DZMH, Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, Zakladi Bethlen Gábor i Savjetu za nacionalne manjine.

Nekada davno Dunav je mnogima osiguravao egzistenciju, većina stanovnika bavila se ribarstvom. Nažalost, bilo je slučajeva, kada su se zbog oluje mnogi utopili u vodi, tako je selo, nakon povratka poslije Domovinskog rata, odlučilo da će svake godine na dan svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika ribara, prisjetiti se tih stradalnika. Kasnije smo i Dan sela prilagodili tome datumu, održavamo ga onog vikenda koji pada najbliže datumu 16. svibnja – ispričala je za naš list o odluci termina održavanja Dana sela, Kristina Šipoš, jedna od organizatorica.

Na prvi dan, u petak, u Domu kulture održan je kulturni dio programa. Goste su pozdravili Kristina Šipoš, tajnik DZMH ogranka Batina i Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž, a Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, govorio je o njihovim velikim zaslugama.

Jankovics se prisjetio kako je nedugo nakon završetka obnove Doma kulture u Batini, izbila epidemija, te mještani nisu mogli koristiti obnovljene zajedničke prostorije. Naglasak je stavio na nadu kako će u budućnosti sigurno znati to nadoknaditi i organizirati ovdje još puno lijepih programa, a on će, kao čelnik DZMH i saborski zastupnik, pružati potporu u tome mještanima Batine.

Govorio je i János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku, među ostalim, rekao je kako je proučavao bogatu prošlost mještana Batine, na koju mogu biti ponosni, a još više na sadašnjost. Obnovljeni Dom kulture i, osobito činjenica da ga mogu napuniti, daje naslutiti da postoji potrebna volja i sposobnost u ovoj zajednici, kojoj i Generalni konzulat pruža potporu.

Među počasnim gostima bila je i Rozália Huszárné Lukács, gradonačelnica mjesta Báta, pobratimljenog gradića Batine u Mađarskoj.

U bogatom i raznolikom kulturnom programu sudjelovali su, osim mjesne folklorne skupine Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények i dječje plesne skupine Liliom, zborovi DZMH ogranka Splitsko-dalmatinske županije, Mađarskog kulturno-umjetničkog društva “Vinkovci” i Mađarskog kulturnog društva Népkör iz osječke Retfale, te još kazališna skupina iz Suze i plesači iz Belog Manastira.

20. međunarodno natjecanje u kuhanju fiš paprikaša

Međunarodno natjecanje u kuhanju fiš paprikaša održano je u subotu na Zelenom otoku, najdražem vikend naselju regije. Od Šandora Šipoša, organizatora, saznali smo kako su ograničili broj sudionika, pa se tako ove godine na natjecanje prijavilo 67 timova.

Na međunarodnom natjecanju i ovaj puta je bilo sudionika iz Vojvodine i Mađarske. Natjecatelji su, prilikom podjele ribe, dobili na poklon još i paket začinske mljevene paprike (koju je donirala Toth Paprika iz Bezdana) i žlicu za kušanje.

Na ovogodišnjem natjecanju u kuhanju fiš paprikaša, prvo mjesto osvojio je Erik Munk, kuhar Udruge mladih Lug, drugo mjesto osvojio je Robert Molnar, a treće mjesto Janoš Pinkert iz Suze.