Dan vukovarskih branitelja

Dan vukovarskih branitelja obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. 

Nakon polaganja vijenaca, u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa zadušnica.

Prije 31 godinu, 24. kolovoza 1991. godine počela je obrana Vukovara i rat za Vukovar, a samim time i rat za Hrvatsku, jer tada se JNA otvoreno svrstala na srpsku stranu i krenula u oružanu agresiju na taj grad, podsjetio je vukovarski branitelj Dragutin Guzovski. Toga dana Vukovar je napadnut sa zemlje, zraka i sa Dunava i bio je to prvi veliki napad neprijateljskih postrojbi na Vukovar, kazao je Guzovski.

Gotovo puna tri mjeseca, od kraja kolovoza do sredine studenoga 1991. trajali su siloviti napadi na Vukovar, čija je obrana posustala 18. studenoga, na dan koji se obilježava kao dan kad je taj grad pao u ruke JNA i paravojnih srpskih postrojba iako je sam čin ulaska neprijatelja u gradske četvrti trajao nekoliko idućih dana.

Vukovar je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 građana koji nisu bili srpske nacionalnosti.

Po prikupljenim podacima, u tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2.717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je više od 300 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru.

IZVOR: HRT Radio Osijek