Dan svetoga Vinka unutar mađarske zajednice

Dan svetog Vinka slavi se 22. siječnja, za vinare dan jednog od najvažnijeg proricatelja uroda, uz što se vežu brojni narodni običaji i vjerovanja. Prošloga vikenda te su običaje oživljavali i Mađari u Hrvatskoj.

Izreka kaže, ako bude curilo na Vinka, podrum će biti pun. To znači, ako je vrijeme blago, te se topi snijeg na dan svetoga Vinka, tada se u toj godini može računati na dobar urod vina. Ako je vjerovati narodnim proricateljima, ove godine naše vinare čeka teška godina, jer je na spomenuti dan puhao hladan vjetar, a bilo je i snijega. Sve to nije pokolebalo ljude da ipak proslave dan sveca koji je porijeklom iz Španjolske.

Kotlina

Vinceška ima veliku tradiciju u Kotlini, stoga ju mjesni ogranak DZMH svake godine održi. Tada se članovi okupe u Mađarskoj kući, peku kobasice i slaninu, kušaju vina koja su napravili zajedno u udruzi. S obzirom, da Dan svetog Vinka službeno znači i početak vinogradarskih poslova, povodom toga simbolično orežu nekoliko trsova vinove loze iz nasada udruge.

-Mi, mještani Kotline, redovno se svake godine okupimo na Vincešku. Prije, kada još nismo imali sjedište, okupljali bismo se kod vinogradara, tada je u selu bilo čak i više obitelji koje su se bavile proizvodnjom vina, a od kada imamo vlastito sjedište, okupimo se u njemu i to nas ispuni radošću – rekao je Zoltan Šipoš, predsjednik DZMH ogranka Kotlina.

Dalj Planina

Vinceška je vrlo popularno događanje i na padini Erdutske kose. Prema mjesnom običaju, mađarski vinogradari na taj dan zovu svećenika koji blagoslivlja trsove. Taj običaj čuvaju i u podrumu Huđik u Erdutu. Prema rimokatoličkoj liturgiji, ceremonija se održava u podne 22. siječnja na sva četiri ugla vinograda. Slaninom i kobasicom ukrašene trsove, nakon blagoslova, polijevaju vinom kako bi ovogodišnji urod bio što obilniji.

Od kada znam za sebe, svake godine proslavimo Dan svetoga Vinka. A, volio bih kada bi tu tradiciju dalje održavali i naši unuci, kada porastu. Ovom prigodom, osim blagoslova trsova, imamo priliku i družiti se i kušati vina, što je, također dio „našega posla“ – rekao je Imre Hugyik, vinogradar, dodajući kako se ovogodišnja proslava odvila u manjem broju zbog epidemioloških uvjeta, a i kobasicu su pekli samo najhrabriji, ali se narodni običaj i ovako očuvao.

Beli Manastir

I Mađari u Belom Manastiru redovno slave Dan svetoga Vinka. Tada se članovi mjesnog ogranka DZMH okupe u dvorištu Mađarske kuće, peku kobasice i slaninu, kuhaju grah i nadaju se kako će na dan sveca zaštitnika njihova grada, svetog Martina, imati dobrog i obilnog vina.

Članovi naše udruge okupe se svake godine na Dan svetoga Vinka, no od nas nitko već ne proizvodi vino. Tada, uz pečenje, imamo običaj pjevati i družiti se, prisjećamo se starih običaja – rekao je Ferenc Kovač, predsjednik DZMH ogranka Beli Manastir.

Vukovar

Vukovar je malo podalje od Baranje, ali i ovdje je 22. siječnja u znaku grožđa i vina. Na dan proricanja uroda, članovi Udruge Mađara grada Vukovara orezali su trsove u dvorištu Mađarske kuće, a šibe su, u skladu s vjerovanjima, unijeli u toplu sobu kako bi uz pomoć njih mogli donijeti zaključke o urodu. Te, takozvane Vinkove šibe, stavili su u staklenke pune vode i čekaju da potjeraju pupove. Prema vjerovanju, ako nikne puno pupova, bit će puno vina, ako ne, urod će biti slab – doznali smo od predsjednice udruge, Rozalije Jakumetović, koja je dodala, kako u udruzi nastoje oživjeti i sačuvati sve stare običaje, kako oni ne bi pali u zaborav.

Bilje

Članovi DZMH ogranka Bilje, također slave Dan svetoga Vinka. Okupili su se u dvorištu svoga sjedišta peći kobasice, slaninu i krofne.

Za vrijeme druženja u dobrom raspoloženju prisjetili smo se Vinceški od prije nekoliko desetaka godina – izjavio je za naš list Gabor Varga, predsjednik DZMH ogranka Bilje.