Dan osječkih branitelja, 106. brigade ZNG-a i hrvatskih dragovoljaca OBŽ-e

Povodom obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade ZNG-a i Dana hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić uputio je čestitku svim hrvatskim braniteljima koji su pokazali hrabrost i požrtvovnosti obranivši se od JNA, tada 3. po veličini vojne sile, i srpskih paravojnih postrojbi…

Župan Ivan Anušić

Održan je mimohod od Spomen obilježja „Crvenom fići“ do Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata Osječko-baranjske županije na Trgu slobode, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje.

U osječkom HNK-u  bit će prikazan dokumentarni film autora Božidara Popovića „Šapat vjetra zidove slama“, koji govori o najvećoj razmjeni zarobljenika u Domovinskom ratu kod Nemetina obavljenoj u kolovozu 1992. godine.

Projekciju filma organizirala je Udruga logoraša srpskih koncentracijskih logora OBŽ čiji je predsjednik Damir Buljević rekao da film svjedoči o zlostavljanju i mučenju hrvatskih branitelja i civila u srpskim logorima, ali ujedno i o istini o Domovinskom ratu

Grad Osijek je i tada, prije točno 30 godina, zbrinjavanjem zatočenika srpskih logora, među kojima je bilo najviše Vukovaraca pokazao veliko srce, podsjetio je Buljević dodajući kako po raznim logorima tijekom Domovinskog rata bilo više od 30 tisuća zatočenih branitelja i civila.

Predsjednik županijske Koordinacije udruga branitelja i stradalnika,koja okuplja 23 udruge Antun Blažević zahvalio je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu na financijskoj i organizacijskoj pomoći obilježavanja dana osječkih branitelja te pozvao građane da se priključe svečanom programu.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin istaknuo je kako je glavna poruka ovogodišnjeg mimohoda zajedništvo, dodajući da je uz to važan i osjećaj ponosa na branitelje, jer bez njih danas ne bi bili u slobodnom Osijeku.

Apsolutno podržavamo sve braniteljske inicijative, a Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države i to se nikada ne smije zaboraviti, poručio je Vulin.

U Osijeku je tijekom Domovinskog rata poginulo 1.327 hrvatskih branitelja i 403 civilne osobe.

(Hina)