Dan grada Belog Manastira

U sklopu obilježavanja Dana grada Belog Manastira, gradonačelnik Tomislav Rob sa suradnicima, ugostio je i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek. Ministrica je sudjelovala u svečanom obilasku novoobnovljenog uskotračnog vlaka Ćire i posjetila Etnološki centar baranjske baštine.

{mp3}2019/ministrica obuljen{/mp3}

Gradonačelnik je naglasio veliku vrijednost Ćire, kao dijela gradske i baranjske baštine. Obnova u brodskom Đuri Đakoviću trajala je od 2016. godine, a Ćiro je tako spašen od sekundaraca koji su poskidali dobar dio metalnih dijelova. U njegovu restauraciju utrošeno je gotovo milijun kuna, od čega pola milijuna državnih. Ćiro je upisan u registar zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH kao vlak – parna lokomotiva, pod brojem Z-6029, jedini sačuvani dio nekadašnjeg voznog parka beljske željeznice, koja je povezivala poljoprivredne uprave s tvornicama za preradu sirovina.

{mp3}2019/tomo ciro{/mp3}CIRO


Obilježavanje Dana grada nastavljeno je svečanom sjednicom Gradskog vijeća sa brojnim gostima, na čelu s ministricom Obuljen-Koržinek, dožupanom Goranom Ivanovićem, saborskim zastupnicima i počasnim građaninom Vladimirom Šeksom. Dodijeljena su i priznanja grada – Zlatnu plaketu Sveti Martin dobilo je trgovačko društvo Lumar, a gradske povelje Janoš Đerfi, Ivan Lovrenčić, Valentina Mandić i Adam Sović. Prikazan je i video uradak o projektima u gradu unazad godinu dana. Nakon sjednice nastavljeno je obilježavanje Dana grada u prostorima DZMH oživljavanjem legende o sv. Martinu, nakon čega su gosti počašćeni pečenom guskom u skladu s tradicijom blagdana.