Dan antifašisitičke borbe

dan antifasisiticke borbe
dan antifasisiticke borbe

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira ove je godine obilježila 79. godišnjicu Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj koji se obilježava se u znak sjećanja na 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Vijenci su, u ponedjeljak 22. lipnja, položeni na Partizanskom groblju i na Trgu slobode ispred spomenika borcima Crvene armije.

Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske. Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

Foto: Marko Bogatić/Facebook