Čišćenje obale Dunava u Batini

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka. Tom prilikom, u subotu 25.03., održat će se akcija čišćenja obale rijeke Dunav u Batini.

Rijeka Dunav baranjska je žila kucavica koja omeđuje čitavu istočnu granicu Baranje s Bačkom. Osim što je Dunav od davnina predmet divljenja, opjevan u mnogim narodnim, ali i klasičnim glazbenim djelima, važan je i gospodarski i prometni pravac. Nažalost, svake godine Dunav nosi i poveću količinu smeća koje neodgovorni i nesavjesni pojedinci odlažu u šumama i livadama koje su u naplavnom području rijeke. Ovo smeće završava duž čitave obale kada vodostaj Dunava počne opadati.

Iz ovih razloga, te kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja okoliša i voda, Općina Draž u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, Baranjskom čistoćom, MUP-om, Osnovnom školom Draž i brojnim lokanim udrugama i volonterima organizira jednodnevnu akciju prikupljanja otpada s obala Dunava te iz šuma u poplavnom području rijeke. Okupljeni će prošetati obalom Dunava prikupljajući otpad kojeg će kasnije prevesti do turističkog pristaništa u Batini gdje će Baranjska čistoća osigurati razvrstavanje i zbrinjavanje. Nepristupačna mjesta obići će se privatnim čamcima i brodovima koje će ustupiti na korištenje članovi lokalnih ribičkih i lovačkih društava. Cilj je potaknuti zajednicu na održavanje ovakvih akcija svake godine, poticanje suradnje između organizatora i partnera na području očuvanja higijene okoliša i podizanja kvalitete života, edukacija mladih o važnosti čuvanja prirode te mjenjanje navika stanovništva u kojem nažalost još uvijek postoje pojedinci koji odlažu otpad u prirodu.