Borzan protiv diskriminacije hrvatskih potrošača

Hrvatska predstavnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan sastala se s ravnateljicom Hrvatske agencije za hranu Andreom Gross-Bošković kako bi dogovorila elemente istraživanja o kvaliteti naizgled istih proizvoda koji se mogu kupiti u novijim i starijim članicama EU. Podsjećamo, zastupnica Borzan je prezentirala rezultate usporedbe za Češku i Njemačku te je otkriveno je da je trećina testiranih proizvoda lošije kvalitete u Češkoj premda su u polovici slučajeva skuplji, a pakirani su u istu ambalažu i imaju iste deklaracije.
Najšokantniji rezultati su svakako bili za riblje štapiće proizvedene u istoj tvornici u Danskoj, gdje su se oni sa manjim udjelom ribe pakirali za istočno tržište, a oni sa više za zapadno. Istraživanje je pokazalo i da je u češkom, po deklaraciji i pakiranju svinjećem odresku, zapravo piletina”, podsjetila je Borzan.
Kako bi izbjegle svaku mogućnost kompromitiranja uzorka, odlučeno je da će uzorak za istraživanje usporedbe kvalitete u Hrvatskoj i Njemačkoj odrediti upravo hrvatski potrošači.
U svim dokumentima EU ističe se ravnopravnost članica, ali ona ne smije biti samo u pogledu jezika ili nacionalnih obilježja. Uvjerena sam kako proizvođači samo traže načine za lov u mutnom. No za EK u različitoj kvaliteti proizvoda nema ništa sporno ako su sigurni za zdravlje. Ispada kao da im trebamo zahvaliti što nas ne truju. Moramo dokazati tvrdnje naših građana kako bi primorali Komisiju da osigura stvarnu jednakost građana u EU”, kazala je Borzan.