Berbene svečanosti u Suzi

Suza je među baranjskim Mađarima poznata kao kulturno, te vinogradarsko i vinarsko središte. Kulminacija cjelogodišnjeg truda su Berbene svečanosti i dani vina. Tijekom vikenda šarenile su se ulice Suze od mladih obučene u narodne nošnje, održana je i smotra folklora mađarske zajednice u Hrvatskoj, kuhanje brdskog graha u glinenom ćupu te berbena zabavu. Ponudu su obigatili štandovi  s tradicionalnim proizvodima ovog kraja, a na ranču Janoša Fice održana je konjička utrka.
Svake sam godine ovdje sa mještanima Suze i njihovim gostima, i vidim značajan napredak u organizaciji i u programu. Zadaća mene i tima ljudi koji vodimo mađarsku zajednicu u Hrvatskoj je da za ovakve prilike osiguramo sve potrebite uvjete, odnosno da učinimo sve kako bi naša djeca imala mogućnosti koje moja generacija nije imala. Manifestacija je izvrno uspjela i zorno prikazuje običaje mađarskog naroda ovoga kraja, rekao je zastupnika mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru, Robert Jankovics, koji je i ove godine bio gost Berbenih svečanosti.

Održavanje manifestacije financijski su osigurali Savjet za nacionalne manjine, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske te Zaklada Vlade Mađarske „Bethlen Gabor”.