Beli Manastir – Mohač: njeguju odnose pobratimljenih škola

Osnovna škola dr. Franjo Tuđman u Belom Manastiru i Osnovna škola Széchenyi István iz Mohača, već više godina njeguju pobratimljene odnose. Ove godine su učenike iz Belog Manastira, povodom Pohoda bušara, ugostili u školi u Mohaču, zauzvrat su učenici iz Mohača posjetili, školu u Belom Manastiru.

Zahvaljujući geografskoj blizini dvaju gradova, Hrvati u Mohaču, te Mađari u Belom Manastiru njeguju prijateljske odnose, osim toga, kao rezultat gospodarske, sportske i kulturne suradnje, 1969. godine nastao je pobratimljeni odnos između Belog Manastira i Mohača, koji se od tada nastavlja i provodi na mnogim područjima. Pobratimljeni odnos između Osnovne škole dr. Franjo Tuđman u Belom Manastiru i Osnovne škole Széchenyi István iz Mohača, također traje već godinama.

U njegovanju odnosa veliku ulogu ima Brigita Jager, učiteljica njegovanja mađarskog jezika belomanastirske osnovne škole. Brigita je rekla kako je njegovanje odnosa dvije godine pauzirano zbog nastale situacije uzrokovane pandemijom, ali ove godine su se već mogli susresti.

-Mi smo posjetili osnovnu školu u Mohaču povodom Pohoda bušara, gdje su nas primili učenici 4. razreda i njihovi roditelji, pogledali smo Dvorište buša, Muzej Kanizsai Dorottya ali, naravno najveći doživljaj za djecu bilo je sudjelovanje na Pohodu bušara – rekla je Brigita Jager, koja je dodala da je to za djecu bila dobra prilika za vježbanje mađarskog jezika i za druženje.

A, ovoga utorka, oni su ugostili učenike iz Mohača i njihovu pratnju. Ugostili su ih u školi, a omjerili su svoje vještine u igri Između dvije vatre. Nakon toga, s gostima su otišli u Vardarac, gdje su obišli Etno kuću i školski muzej, te su otišli i u obilazak Muzeja Slavonije i Baranje u Osijeku.

Prijevod: Izabela Šegota

Kepes Ujsag