Baranjski vatrogasci na Banovini

Nakon razornog potresa koji je pogodio Banovinu, Vatrogasna zajednica Baranja organizirala je dobrovoljna vatrogasna društva sa svoga područja da započnu skupljati prijeko potrebnu humanitarnu pomoć za stanovnike zahvaćenih potresom.

Kako je odaziv mještana u općinama Kneževi Vinogradi, Petlovac i Draž bio velik, u dva dana se njihovim velikodušnim donacijama napunila velika konferencijska dvorana vatrogasnog doma u Kneževim Vinogradima. Sakupile su se ogromne količine građevinskog materijala, prehrane, vode, odjeće i obuće za odrasle i djecu, higijenskih potrepština, deka i posteljine, madraca, igračaka za djecu, četiri plinske grijalice donirala je tvrtka „Rabo d.o.o“ iz Kneževih Vinograda a dvije uljne grijalice donirale su privatne osobe iz Batine i Luča. Besplatnu uslugu prijevoza ponudila je tvrtka „Saboprodukt“ iz Karanca, a troškove prijevoza vatrogasaca koji su pomogli pri istovaru robe preuzela je Vatrogasna zajednica Baranja i Dobrovoljno vatrogasno društvo Beli Manastir. Paleta i pol osvježavajućih energetskih napitaka za iscrpljene vatrogasce u Glini, dar je tvrtke „Darossy“ iz Belog Manastira. Vatrogasci iz Kneževih Vinograda, Topolja i Luča u vrlo kratkom roku su u ispraznili šleper, jer trebalo je napraviti mjesta za šleper koji je u međuvremenu stigao iz Slovenije. U Majskim poljanama, unatoč kiši, daruju uljni radijator koji domaćini odmah uključuju u kamp-kućici da im bude toplo. Pronašli su obitelji u potrebi i podijelili im plinske grijalice, a preostali uljni radijator su ostavili u Osnovnoj školi „Dragutina Tadijanovića“ gdje su zbrinuti nastradali i volonteri. Po uzoru na baranjske vatrogasce, profesori i učenici I. srednje škole Beli Manastir ponudili su prikupljenu pomoć VZ Baranja da vatrogasci odvezu njihove donacije na područje Banovine. Tako su predsjednik VZ Baranja i DVD Kneževi Vinogradi g. Zdenko Čarapar i počasni zapovjednik DVD Kneževi Vinogradi ponovo krenuli na put i dragocjeni teret ostavili u ostavili volonterima u osnovnoj školi u Mošćenici koji su pomoć podijelili onima kojima je to najpotrebnije. Svaki dan od 16:00 do 18:00 građani mogu donijeti svoje donacije u vatrogasni dom u Kneževim Vinogradima.  
Osim toga, u ponedjeljak 11.01.2021. tri ekipe dobrovoljnih vatrogasaca iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Beli Manastir, Branjin Vrh i Darda kreću na dislokaciju u Banovinu gdje će svojim znanjem i radom pomoći u sanacija posljedica uzrokovanih potresom.

Renata Čete, vat. časnica
Tajnica VZ Baranja