Baranjske buše – Fašange su i ludi su dani!

Buše ili bušari, maskirani ophodnici koji u vrijeme poklada obilaze sela istočne Slavonije i Baranje, kao i hrvatska sela u Mađarskoj.

U Baranji se imenica buša upotrebljava i u ženskome i u muškome rodu. Nose drvene maske s rogovima, izvrnute kožuhe, klepke, trube, klepetaljke. U istočnoj Slavoniji i Baranji buše se pojavljuju i u drugim prigodama, npr. kao nepozvani posjetitelji na svadbama i na svinjokolji.
Imaju sličnosti s ostalim karnevalskim običajima u Hrvatskoj, primjerice s baukačima u selu Turčišću u Međimurju ili sa zvončarima u Istri.

U Baranji, povorke buša još zovemo i fašange. U gotovo svakom mjestu u Baranji organiziraju se povorke, druženja, zabave i ples do dugo u noć. I ove godine buše će se pobrinuti “spaliti” sva zla sela,države i ‘svita’… Tih dana, fašangama je (gotovo) sve dozvoljeno od tuda i uzrečica;

FAŠANGE SU I LUDI SU DANI!

Održano:


17.02. (petak) u Duboševici, Domu kulture, 19.00h
*MEĐUNARODNI SUSRET GAJDAŠA (koncertni program gdje nastupaju gajdaši iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Njemačke)
*BARANJA – KOLIJEVKA GAJDAŠA U HRVATSKOJ (izložba posvećena brojnim gajdašima iz podanvskog djela Baranje)
*LARFE (izložba posvećena bušarskim maskama – larfama ili bušalima)

18.02. – Pokladno jahanje Branjin Vrh,
18.02. (subota) u Dražu (Trg Stipe Đurina) od 12.00h
*POHOD BUŠA (tradicionalni pohod buša kroz sela Draž i Gajić koje ove godine premijerno prati Narodni orkestar “Eurokrem”. Povorka završava paljenjem ulica u Gajiću kod doma kulture.)
*SPECIJALNI “GOSTI”: “LEPA LUKIĆ, JELENA ROZGA, JOŽA KET”
*MASKENBAL u Dražu, Domu kulture (Trg Stipe Đurina bb) u 20.00h (zabava pod maskama uz odlične tamburaše TS Royal za cijenu ulaznice od samo 3€)21.02. (utorak)

19.02. (nedjelja), Topolje, Republike 25, 20.ooh
MASKENBAL – zabava pod maskama za cijenu ulaznice od samo 3€. Za glazbeni program pobrinuti će se TD band