Autohtona mađarska svinjokolja

Dvadeseta je godina kako belomanastirska Mađarska kulturna udruga Pelmonostor organizira autohtonu mađarsku svinjokolju kako bi se svakog siječnja podsjetili i sačuvali taj stari običaj uz okupljanje i zabavu, te druženje članova udruge, predstavnike mađarskih KUD-ova iz Baranje i Slavonije, prijatelje i goste.

Ove je subote (13.1.2018.) desetak članova udruge obrađivalo svinju od 215 kilograma, kako bi od nje pripremili meso za sarme, kobasice, te čvarke i pečenice. Istovremeno su i članice bile vrijedne pripremajući krafne s nekoliko vrsta domaćih pekmeza, pogače s čvarcima (salenjake) i slične slatko-slane delicije.

Treći su vodili računa o kuhanju i pečenju, te dobrodošlici sa svježe pečenom svinjskom jetricom s bijelim lukom, rakijom, čajem, kuhanim ili hladnim vinom, za sve one koji su pozvani i nepozvani dolazili u Mađarsku kuću. Članovi Pelmonostora sami su skupili novac za svinju, a mnogo toga su donijeli i od svojih kuća kako bi sve proteklo domaćinski uz čardaš i mađarske pjesme.

Da bi sve bilo po tradiciji, kobasice su punili muzejskim “topom” koji je star više od sto godina i koji je koristilo nekoliko generacija. Oko 14 sati sve je bilo kuhano i pečeno za zajednički ručak, i sve što ide uz to, a kasnije je druženje nastavljeno uz krafne s domaćim pekmezima i dugačkim razgovorima. Ovoj tradicijskoj svinjokolji osim brojnih gostiju, pridružili su se i zamjenici gradonačelnika, Ivana Bandov Paulić i Goran Hes.