Ako imate visok krvni tlak, ovih 7 vrsta namirnica morate uvrstiti u jelovnik

Određene vrste namirnica pogoduju osobama s visokim krvnim tlakom i mogu unaprijediti zdravstveno stanje.

Visok krvni tlak stanje je s kojim se čak i u vrlo ranoj dobi suočava sve veći broj ljudi. Promjena načina života i modifikacija prehrane pomaže u snižavanju razine krvnog tlaka i smanjiti rizik od srčanih bolesti, piše Healthline.

Evo 7 najboljih namirnica za visoki krvni tlak.

 1. Citrusi

Citrusi mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Puni su vitamina, minerala i biljnih spojeva koji bi mogli pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući čimbenike rizika za srčane bolesti poput visokog krvnog tlaka.

 1. Losos i druge masne ribe

Masna riba izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju značajne dobrobiti za zdravlje srca. Osim lososa, korisno je uvrstiti u prehranu i inćune, srdele, lanene sjemenke, bademe i druge namirnice koje obiluju ovom vrstom kiselina.

 1. Lisnato povrće

Blitva i špinat dva su primjera lisnatog povrća koja mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Lisnato povrće izvor je hranjivih tvari poput kalija i magnezija koji podržavaju optimalnu razinu krvnog tlaka.

 1. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke imaju blagotvoran učinak na krvni tlak. Primjeri orašastih plodova i sjemenki koje treba jesti kao dio uravnotežene prehrane usmjerene na snižavanje krvnog tlaka su:

 • sjemenke bundeve
 • lan
 • chia sjemenke
 • pistacije
 • orasi
 • bademi
 1. Mahunarke

Mahunarke, poput leće, graha i graška, bogate su nutrijentima, poput magnezija i kalija, koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka.

 1. Bobičasto voće

Bobičasto voće nudi impresivne zdravstvene prednosti, uključujući potencijal za smanjenje čimbenika rizika od srčanih bolesti poput visokog krvnog tlaka. Bogato je spojevima koji se nazivaju antocijanini, a upravo su oni zaduženi za održavanje zdravlja srca.

 1. Amarant

Konzumiranje cjelovitih žitarica pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Amarant je posebno bogat magnezijem, a jedna kuhana šalica (246 grama) osigurava 38% dnevnih potreba za magnezijem. Naravno, možete probati druge cjelovite žitarice ako amarant nije idealan odabir za vas:

 • kvinoja
 • smeđa riža
 • kukuruz

Izvor: Sensa/ Pixabay