Akademija blata u Karancu, 21.-23.07.

U Ulici zaboravljenog vremena u karanačkoj Baranjskoj kući u četvrtak 21. srpnja počinje 11. po redu Ekološki primjenjiva radionica Akademija blata, čiji je organizator Udruga čuvara starih zanata. I ove će godine Akademija imati teme koje se odnose na izradu ćerpića (cigli od blata), stare zanate i autohtonu baranjsku gastro ponudu.

Karanačka Akademija blata jedna je od najstarijih poslijeratnih baranjskih manifestacija i sadrži ”dašak” svega što je za kraj između Dunava, Drave i Mađarske bilo karakteristično, počevši  od umijeća starih zanata do nadaleko poznate ”papice”…

Prvoga dana, od 10 do 17 sati, u planu je izrada ćerpića, renoviranje stare kuće i izrada čergarske peći. Kuhat će se pekmez od marelice, topiti čvarci, ”krčkati” grah i gulaš u zemljanim loncima.

Drugoga dana Akademije, u petak, 22. srpnja u isto vrijeme uz sve spomenuto, vrijedne će domaćice mijesiti tijesto za autohtone delicije, a majstori će pokazati kako se nekada ”mazao pod”. Šaran na rašljama i riblji paprikaš samo su dio gastro ponude toga dana.

Subota je, također od 10 do 17 sati, rezervirana za retrospektivu svega što se tijekom Akademije blata događalo proteklih godina.

Konzumacija hrane i pića naplaćivat će se 50 kuna po osobi, odnosno 30 kuna za djecu. Poželjne su najave na telefon 098/652900.

Foto: Baranjska kuća/Facebook