Osječko baranjska županija je organizirala predstavljanje nacionalnog projekta „Okusi hrvatske tradicije“, kojim se potiče očuvanje, promocija i razvoj gastronomske baštine hrvatskih regija. Po prvi puta, u projekt su uključeni i restorani s područja Osječko-baranjske županije, koji su time dobili oznaku „Okusi tradicije Slavonije i Baranje“. Ovim projektom 20 ugostiteljskih objekata iz Osijeka, Baranje, Đakova i Našica postali su dio mreže nacionalnih nositelja standarda koji jamče autentičan doživljaj lokalne kuhinje i tradicijskih jela. Od baranjskih restorana u 20 autentičnih restorana izabrani su Baranjska kuća iz Karanca, Kovač čarda iz Suze i Restoran Josić iz Zmajevca, Didin konak iz Kopačeva, Daroc iz Vardarca, Restoran Varga i Drvena Bajka iz Bilja. Partneri projekta su Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta, a u provedbi sudjeluje 14 županijskih turističkih zajednica. Glavni cilj projekta je označavanje ugostiteljskih objekata koji pružaju izvorni gastronomski doživljaj temeljen na domaćim namirnicama, tradicionalnim receptima i očuvanju lokalnih običaja.Razvijamo nove sadržaje, a upravo i ovaj događaj, pokazatelj je toga kako postajemo sve prepoznatljiviji na karti Hrvatske, ali i šire, rekla je županica Nataša Tramišak.
Restorani uključeni u projekt bit će označeni prepoznatljivom pločom s logotipom i oznakom Okusi tradicije Slavonije i Baranje, a njihova obveza je sudjelovanje u manifestaciji „Dani okusa hrvatske tradicije“, koja se ove godine održava od 14. do 30. studenoga, u više od 120 restorana diljem Hrvatske.
Kroz ovaj projekt, želimo njegovati tradicijsku gastronomiju i upravo Osječko-baranjsku županiju smatramo velikim potencijalom u ovom području, što vjerujemo da će dokazati u budućnosti.” – izjavio je Marcel Medak, predsjednik Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije. U ponudi će se moći kušati brojna tradicionalna jela poput fiš paprikaša, perkelta od soma, jela od divljači i crne slavonske svinje, taški, šufnudli i knedli sa šljivama, po promotivnim cijenama od 19, 25 ili 31 eura. Opće je poznato da je naša gastronomija jedna od najraznovrsnijih u Hrvatskoj, a ja bih rekao da naše vrijeme tek dolazi. Kroz ova dva tjedna, svi će moći uživati u promotivnim menijima koji spajaju najbolje od Slavonije i Baranje, dodao je Mislav Matišić, zamjenik direktorice Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.
