80 godina Radio Osijeka

Radio Osijek ove godine slavi 80. rođendan. Središnja proslava održat će se 1. lipnja.

Različiti elementi proslave jubilarnog rođendana Radio Osijeka protegnut će se na nekoliko mjeseci, a sve je počelo 15. travnja na društvenim mrežama Radio Osijeka. Pod radnim nazivom “Radio su ljudi” predstavljeni su novinari, voditelji, tehničari, urednici, glazbeni urednici i vanjski suradnici koji sudjeluju u kreiranju programa.

MEMORIJAL DARKA PAURIĆA I NHT

Ovogodišnji Memorijal Darka Paurića, tradicionalni godišnji koncert tamburaške glazbe, doživjet će 4. svibnja četrnaesto izdanje i bit će također u znaku 80. rođendana Radio Osijeka, ali će ujedno proslaviti i 35 godina postojanja i rada jednog od naših najvećih tamburaških sastava, Najboljih hrvatskih tamburaša. Uz njihov koncert u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića predstavit će pjesme i izvođače koje su nagradili za prošlogodišnji rad – kao najslušanije pjesme ili pjesme s najboljim tekstom. 

IZLOŽBA U MUZEJU SLAVONIJE

U osječkom Muzeju Slavonije 1. će lipnja biti otvorena izložba “80 godina Radio Osijeka” na kojoj će na panelima i uz izložbu radijske opreme biti predstavljen dio bogate radijske povijesti, ispričane priče o ljudima koji su tamo radili ili sada rade te emisijama koje imaju najduži “staž”. Izložbu priprema poznati povjesničar Grgur Marko Ivanković, a podloga će mu biti i posljednja dva tiskana izdanja na kojima je predstavljena povijest Radio Osijeka u prigodi 70. i 60. obljetnice.

DOKUMENTARNI TELEVIZIJSKI FILM

Na inicijativu ravnateljice Programa HRT-a Marije Nemčić pokrenuli su pripremu dokumentarnog televizijskog filma o povijesti Radio Osijeka koji će biti premijerno prikazan 1. lipnja, tijekom središnje proslave 80. rođendana. U suradnji s Dokumentarnim sadržajima HRT-a autorica će biti Melita Homa, televizijska urednica i novinarka čija je karijera počela suradnjom upravo na Radio Osijeku prije više od 30 godina. U pripremi i snimanju dokumentarnog filma sudjeluju vrsne snimateljske ekipe HRT Centra Osijek i njegova privremena rukovoditeljica Stela Sep kao voditeljica projekta. 

SVEČANOST U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Nakon otvorenja izložbe u Muzeju Slavonije 1. lipnja će biti održana i promocija dokumentarnog filma u Arheološkom muzeju, a nakon toga i prigodna svečanost na kojoj će uz sve djelatnike i suradnike Radio Osijeka biti i čelnici Ministarstva kulture i medija, Hrvatske radiotelevizije, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Scenarij svečanosti osmislio je urednik Davor Lončarić, a na njoj će sudjelovati učenici glazbenih škola i poznata imena naše glazbene scene. Program je zamišljen kao kombinacija radijske emisije uz koncert uživo iz muzejske dvorane i domjenak uz prijenos na Radio Osijeku te videostream na radijskim društvenim mrežama.  

Cjelodnevni program 1. lipnja bit će posvećen 80. obljetnici Radio Osijeka, a posebna emisija s Trga Svetog Trojstva trajat će od 17 sati do ponoći uz uključenja s otvorenja izložbe u Muzeju Slavonije i sa svečanosti u Arheološkom muzeju.

IZ RADIJSKOG ARHIVA

Od 15. lipnja, u ljetnoj shemi Radio Osijeka, u poslijepodnevnim će se satima vratiti u prošlost Radio Osijeka te predstaviti ljude koji su kreirali njegov program. Prisjetit će se i nekih emisija koje ljubomorno čuvaju u arhivima, a uz pomoć Marije Herceg za vas će dijelove radijske prošlosti obraditi Željka Bačić, Iva Fijala i Samir Klasiček.

***********************

Iako je početak osnivanja Radio Osijeka vezan za 1942. godinu i tehničku pripremu pokretanja dviju radijskih postaja tadašnje države izvan Zagreba (Osijek i Dubrovnik) dostupni povijesni zapisi iz kaotičnog ratnog razdoblja bilježe kako je Radio Osijek osnovan 26. siječnja 1943. godine. Krenulo se prvo eksperimentalno i povremeno, a stalni je svakodnevni trosatni program pokrenut 1. lipnja 1943. godine. Mijenjala su se i vremena i ljudi, program najstarije radijske postaje trajao je i tri sata dnevno i 24 sata, ali je Radio Osijek uvijek bio i ostao “dobri duh” Osijeka čiji je program uvijek, i u dobru i u zlu, bio odraz gradskog, osječkog života.