75 godina Državnog arhiva u Osijeku

U 2022. godini navršava se 75 godina od osnivanja današnjeg Državnog arhiva u Osijeku, kada je 1947. godine otvaranjem osječkog spremišta Državnog arhiva u Zagrebu započela stručna, organizirana i sustavna briga za arhivsku baštinu u Osijeku i na području Slavonije, Baranje i Srijema. Tim povodom, u četvrtak, 3. ožujka 2022. godine, obilježen je Dan državnog arhiva u Osijeku otvorenjem izložbe „Retrospektiva izdavačke i izložbene djelatnosti osječkog arhiva“ te potpisivanjem darovnog ugovora kojim Marijan pl. Gorianzky daruje Državnom arhivu u Osijeku plemićku diplomu iz 1620. godine i obiteljske dokumente od 17. do 20. stoljeća.

Povelja plemstva datira iz 1620. godine kada ju je ondašnji car Ferdinand II. Habsburški dodijelio obitelji, vjerojatno zbog vojnih ili humanitarnih zasluga. Ja sam ju naslijedio i čuvao sve ove godine, a odlučio sam ju darovati DAOS-u kako bih potaknuo i druge da učine isto ukoliko na prašnjavom tavanu imaju nešto što bi trebalo ugledati svjetlo dana – kazao je Gorianzky.

Ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen istaknuo je kako je proteklih 75 godina arhiva obilježila velika izdavačka aktivnost.

Puno je odrađenog posla na preuzimanju arhivske građe i njezinoj pripremi za korištenje iza nas, a najveći problem nam predstavlja nedostatak prostora. Vjerujem da smo ove, obljetničke godine najbliže rješenju, zahvaljujući suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom. Danas započinjemo s nizom obljetničkih aktivnosti, prije svega otvorenjem izložbe koja je retrospektiva izdavačke i izlagačke djelatnosti arhiva. Uz to, koristimo priliku da obilježimo preuzimanje vrijednog arhivskog gradiva iz ostavštine obitelji Gorianzky koji su to gradivo od 1620. godine do danas čuvali u svom obiteljskom okružju. Tom diplomom se pomiče vrijednost fundusa DAOS-a 80 godina u prošlost – rekao je Kušen i dodao kako je izuzetno ponosan na činjenicu da su iz fundusa osječkog arhiva stvorena još dva na području Slavonije, u Virovitici i Vukovaru, s kojima imaju izvrsnu suradnju. Najveću vrijednost u DAOS-u ima građa Grada Osijeka jer ona svjedoči o životu i razvoju grada tijekom vremena. Zanimljiva je i činjenica da osječki Državni arhiv u svom posjedu ima oko 8 kilometara arhivskog gradiva, a u planu je preuzeti, kada za to bude uvjeta, još 15 kilometara gradiva.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je djelatnicima arhiva 75. obljetnicu postojanja i naglasio kako će dugogodišnje težnje za osiguravanjem dodatnog prostora uskoro biti riješene.

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana su značajna financijska sredstva, od 30-ak milijuna kuna za izgradnju novih prostora Državnog arhiva i uvjeren sam da ćemo u suradnji s Vladom RH, resornim ministarstvom te Gradom i Županijom to i ostvariti. Trenutno razmatramo različita idejna rješenja u pronalasku adekvatnog prostora, nakon čega kreće realizacija projekta – zaključio je Miletić.