7. Deer & Bike: Stotinu jelena razveselilo devedeset biciklista

7. Deer & Bike još je jednom opravdao naziv i pokazao zašto je Baranja idealna za cikloturiste.

Unatoč sada već klasičnim nepovoljnim vremenskim prognozama, 7. Deer & Bike održao se u subotu 15. travnja u Dražu po idealnom proljetnom vremenu. Sunce i oblacipratili su bicikliste cijelom rutom dužine30 odnosno 60 kilometara,natkrivajući podunavske šume, dunavske rukavce, baranjske surduke i prtene puteve Planine. Nekoliko velikih spusteva oduševili su bicikliste, dok su usponi na najviši baranjski vrh Kamenjak (243m) još jednom razbili monotoniju ravničarskog krajolika. Posebnost ovogodišnje biciklijade bio je ulazak u Mađarsku preko dunavskog nasipa i prolazak kroz nekadašnju „željeznu zavjesu“. Vozilo se područjem nekadašnjeg atara sela Draža, Topolja i Duboševice koji su ostali preko granice, a danas su dio mađarskog nacionalnog parka „Dunav-Drava“. Karakter biciklijade imao je edukativni karakter tako da su stajanja u Mađarskoj bila vezana uz priču o Dunavu, ali i o baranjskim pustarama – jedna od pauza bila je u pustari Erdőfi koja je bio dio beljskog vlastelinstva.

Naravno ni košute ni jeleni nisu izostali s ovogodišnje biciklijade, no kako to obično biva njih se moglo vidjeti samo na početku kolone. Jedno krdo dočekalo nas je u Mađarskoj, dok je drugi prizor bio još impoozantniji – stotinu košuta i jelena trčalo je oko biciklista u blatnim šumama između Kotline i Kamenjaka. Ni kiša na samom startu biciklijade, ni pojedini blatni dijelovi nisu pokvarili divan dan u prirodi i prekrasne vidike s baranjske Planine. Posebno veseli činjenica kako je pola biciklista iz došlo iz drugih dijelova Hrvatske, najviše iz Zagreba i da je glavni komentar bio oduševljenost prirodnim ljepotama. Organizatori su obrt Terra Incognita te udruga Karašicka Republika uz podršku Turistička zajednica općine Draž. Sve je to nagnalo organizatore da najesen opet organiziraju Biciklijadu baranjskim pustarama.

Nakon biciklijade Deer & Bike na redu je prvo ovogodišnje Landranje baranjskom Planinom koje će se održati 6. svibnja u Dražu. Više informacija na linku: https://www.facebook.com/events/240165501850820