IT sektor i promocija vina kao potencijal suradnje OBŽ s Japanom

Zamjenik župana Josip Miletić je u nastupnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji primio japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Nj.E. Iso Masatoa. Povod nastupnom posjetu je 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske te nastup plesnog ansambla iz Japana Izena-no-Kai u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Hrvatska i Japan zemlje su potpuno različitih kultura, a velikih potencijala za suradnju. Što se tiče Osječko-baranjske županije, taj potencijal prvenstveno se ogleda kroz IT sektor koji je u Osijeku u iznimnom porastu, bilo kroz broj stručnjaka koji završavaju studij na FERIT-u ili kroz broj startup-ova i tvrtki s ovog područja – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Japanski veleposlanik mogućnosti za suradnju, osim u IT sektoru, osobito vidi i u jačem plasmanu vina s područja Osječko-baranjske županije u Japan.

– Nedavno smo dobili informaciju da će Hrvatska sudjelovati na EXPO-u koji će 2025. godine biti organiziran u Osaki, pa sam predložio zamjeniku župana da to bude prigoda za predstavljanje slavonskih i baranjskih vina – rekao je veleposlanik.

Na sastanku je zamjenik župana upoznao veleposlanika i s kapitalnim projektima Osječko-baranjske županije, naglasivši Gospodarski centar Osječko-baranjske županije i Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, a prenio mu je i rastuće turističke brojke županije, kao još jedan vid buduće suradnje.