Fotonaponska elektrana na zgradi vodocrpilišta

Tvrtke Vodoopskrba d.o.o. i Solaris Pons d.o.o. ostvarile su suradnju za izgradnju fotonaponske elektrane snage 130 kW. Izvođač radova od projektne dokumentacije do puštanja elektrane u pogon je Solaris Pons d.o.o. , vrijednost investicije je 1,2 mil kn, a elektrana će biti puštena u pogon  do kraja svibnja 2021. Tvrtka Solaris Pons d.o.o. iz Osijeka ima reference sa više od 600 fotonaponskih elektrana jačine od 3kW do 1MW, postavljenih u svim dijelovima Hrvatske.

Dolaskom nove Uprave društva na čelu sa direktorom Stjepanom Levakom,  tvrtka se orijentira na ostvarivanje ušteda putem smanjivanja troškova energenata uz dodatan naglasak na energetski učinkovito i ekološko poslovanje. Ideja je začeta početkom 2019. godine izradom projektne dokumentacije za izgradnju sunčane elektrane u sklopu vodocrpilišta „Konkološ“. Imajući u vidu činjenicu da je vodocrpilište znatan potrošač električne energije sa prosječnom godišnjom potrošnjom od oko 260.000 kWh, izgradnjom elektrane namirilo bi se više od 50% troška električne energije. Projekt je predvidio procjenu vrijednosti izgradnje elektrane na iznos od 1,2 mil HRK. Vodoopskrba je ustupila krov zgrade vodocrpilišta  te  nema nikakav trošak izgradnje fotonaponske elektrane. Nakon 11 godina tijekom kojih će investitor izvršiti povrat investicije kroz prodanu količinu električne energije, Vodoopskrba će postati će vlasnik cjelokupne elektrane te će imati besplatnu struju. 
Na ovaj način tvrtka Vodoopskrba d.o.o. Darda postaje prvo komunalno poduzeće u Baranji koja  fokusiranjem na obnovljive izvore energije i ekološko poslovanje jamči direktne uštede svojim vlasnicima što u konačnici znači smanjenje troškova na korist svih svojih korisnika. Ujedno, izgradnjom sunčane elektrane služimo kao primjer ostalim tvrtkama u javnom vlasništvu vezano uz odgovorno i promišljeno poslovanje i raspolaganje javnim sredstvima za opće dobro, rekao je direktor Vodoopskrbe Stjepan Levak.