35. sjednica Županijske skupštine

Na danas odrzanoj 35. sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije raspravljalo se o proračunu za 2021.godinu.Župan Ivan Anušić je rekao kako proračun iznosi nešto više od milijardu i pol kuna,te kako se zadržavaju svi elementi koji su bili i do sada.

 

 

Socijalni i projektni:

{mp3}2020/Zupan proracun1{/mp3}

Govorio je i o preduvjetima realizacije pojedinih projekata:

{mp3}2020/Zupan proracun2{/mp3}

 

Većinom glasova vijećnika (32 za, 7 protiv) usvojen je planirani Proračun za 2021. godinu u iznosu od 1.543.540.990,00 kuna. Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž, planirani proračun je smanjen u odnosu na trenutno važeći za 2020. godinu za 1,33 posto. Od ukupnog iznosa proračuna na županijski proračun se odnosi 529.751.461,00 kuna (34,32 posto), dok se iznos od 1.013.789.529,00 kuna (65,68 posto) odnosi na vlastite prihode proračunskih korisnika koji su evidencijski prikazani u proračunu.

– Danas smo donijeli najvažniji financijski dokument za svaku jedinicu lokalne i regionalne samouprave. Proračun OBŽ za 2021. godinu zadržava sve dosadašnje elemente, od socijalnih do projektnih i razvojnih. Dakle, ne odustajemo od projekata koje smo do sada realizirali, koji se realiziraju i koje smo najavljivali za iduće razdoblje. Novu godinu započinjemo s izgradnjom kapitalnih projekata kao što su Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar, nastavljamo projekt „Školski obrok za sve“, kao i ostale projekte u školstvu, zdravstvu, socijali. Sve projekte nastavljamo iako je zbog epidemije koronavirusa otežano njihovo financiranje, pa smo našli druge modele financiranja – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako Županija u 2021. godinu kreće s novim proračunom, no počinje i novo financijsko razdoblje s razine fondova Europske unije, koje je preduvjet za realizaciju projekata poput novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, revitalizacije starog OLT-a, modernizacije i proširenja Zračne luke Osijek i drugih projekata. – Neće biti odustajanja od niti jednog projekta, pa ni I. gimnazije u Osijeku za koju se u ovom trenutku ne mogu povući europske sredstva, no projekt će se realizirati – poručio je.

Vijećnici Gordana Stjepanović, Željko Macanić, dr. sc. Nedeljko Bosanac, Zvonko Plavčić, Marko Bogatić, Saša Lamza, Ivica Šimundić i Marija Čačić postavili su pitanja županu o više aktualnih tema, između ostalog i pitanje da li se odustaje od osnivanja Studija farmacije u Osijek. Te glasine demantirao je vijećnik dr. sc. Drago Šubarić, naravno kao prodekan Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Istaknuo je kako će Medicinski fakultet i Prehrambeno-tehnološki fakultet zajednički izvoditi studij farmacije, za što je već pripremljen elaborat, a slijedi njegova recenzija. – Očekujemo da će 2021/22. fakultetske godine studij farmacije krenuti na Sveučilištu u Osijeku. Osim toga, u pripremi su i studij šumarstva i zaštite prirode te studij logopedije, što smo analizom tržišta rada ustanovili kao potrebno – rekao je dr. sc. Drago Šubarić.