31. obljetnica osnutka 3. GBR Kune

Hrvatska 3. gardijska brigada “Kune” ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima i jedna je od 4 najelitnije hrvatske brigade. Početkom velikosrpske pobune brigada u suradnji s MUP-om nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje. Brigada je sudjelovala u obrani Vukovara, Baranje, Zapadne Slavonije, na vinkovačkom bojištu, u operaciji Maslenica i Bljesak, a tijekom vojno-redarstvene akcije “Oluja” raspoređena je u obrani grada Osijeka te je pripremana za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije. Kroz brigadu je prošlo oko 10 000 pripadnika, 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je 31. obljetnicu ustrojavanja 3. gardijske brigade Kuna svim njenim pripadnicima, koji su, istaknuo je, od Vukovara i Posavine, zadarskog zaleđa i krajnjeg juga Hrvatske dali nemjerljiv doprinos. Uoči 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, rekao je Medved, “prisjećamo se kako su Kune među prvima ušle u oslobođene Okučane”.

Pripadnici Kuna proslavili su svoju brigadu na ponos domovine, dodao je. “U Domovinskom ratu pokazali smo snagu zajedništva, koja nas je dovela do konačne pobjede“, istaknuo je ministar Medved i pozvao pripadnike 3. gardijske brigade da budu ponosni na svoja djela, koja zauvijek ostaju u temeljima hrvatske državnosti, slobode i neovisnosti.

Na obilježavanju 31. obljetnice 3. gardijske brigade Kune u Vukovaru sudjelovat će i ministar obrane Mario Banožić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

U Crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa, a ministar Banožić položio je vijenac i zapalio svijeće na Spomen obilježju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za poginule i nestale pripadnike Kuna. .