29. sjednica Vijeća Grada Belog Manastira

Održana je 29. sjednica Vijeća Grada Belog Manastira na kojoj je nazočilo 12 vijećnika. Prihvaćena su izvješća o radu i financijskom poslovanju u 2015. godine Baranjske čistoće, Baranjskog vodovoda, Poduzetničkog centra Beli Manastir, Radio Baranje, Stanouprave i Turističke zajednice Baranje.

Izvješće o stanju sigurnosti u prvih 6 mjeseci ove godine podnio je načelnik PP Beli Manastir Predrag Prekodravac te naveo kako je na području Grada evidentirano 30 kaznenih djela, uglavnom krađa i provala čija je razrješenost oko 70%. U prometu je evidentirano 2 poginule osobe, a 37 alkoholiziranih vozača, najčešće biciklista.
Vijećnik Damir Mendler zatražio je od Gradonačelnika Doboša financijsku pomoć za školske obroke, za što je u proračunu izdvojeno 25.000 kuna. Izvješće o Projektu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima zatražio je vijećnik Hes, a gradonačelnik Doboš rekao je kako postoje nedoumice oko načina raspodjele sredstava na gradove i Općinu Darda, ali se do kraja godine očekuje završetak i usvajanje Intervencijskih planova, a svi oni s pripremljenom dokumentacijom početak radova mogu očekivati početkom svibnja iduće godine. Bilo je riječi i o sanacijama pojedinih ulica u Belom Manastiru, te spajanju Ulice Vladimira Nazora s Ulicom kralja Zvonimira za što već postoji idejno rješenje.
Odbačene su pritužbe stanara zgrade ‘Kanarinac’ uz obrazloženje da je dvorište zgrade privatna parcela o kojem stanari trebaju brinuti sami. Vijećnica Zagvozda postavila je pitanje uređenja Gradskih bazena, a gradonačelnik Doboš je rekao kako je dan nalog za izračun projektne dokumentacije za izradu crpne stanice i sanacije bazena čiji se troškovi procjenjuju na oko 2,5 milijuna kuna.
Indicije o ukidanju manjinske vrtićke grupe na koje je upozorio vijećnik Ristić, potvrdio je gradonačelnik Doboš uz objašnjenje kako ne postoji interes roditelja za razdvajanjem djece. Vijećnik Saša Šipek pokrenuo je temu pješačkog prijelaza na središnjem raskrižju u Šumarini, postavljanja zaštitne ograde na pješačkom pružnom prijelazu, te moguće izvođenje radova na sanaciji dječjih igrališta od strane tvrtke Vojtek koja ima najveća dugovanja prema Gradu, što smatra nepoštenim.
Najaktivnija je bila vijećnica Nevenka Kolesarić koja je između ostalog upozorila na problem biorazgradivog otpada koje je Grad riješio podjelom kompostera, na što treba prisiliti i ostale općine.
Na sjednici Vijeća predložen je program rada Savjeta mladih, izvješće o izvršenju gradskog Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, prijedlog odluke o suradnji između Camebridge-a (SAD) i Belog Manastira, odluke o koeficijentima za plaće gradskim službenicima i namještenicima, izgradnji Vinske ceste u Belom Manastiru, izvješće o utrošku proračunske pričuve i drugo..