27. obljetnica VRO ”Oluja”

Prije 27 godina, 5. kolovoza 1995. godine operacijom Oluja u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen je cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

U operaciji Oluja oslobođeno je 14 posto ukupne površine Republike Hrvatske. Oluja je uz Bljesak ključna operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. Nakon četverogodišnje okupacije gotovo četvrtine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u vječnom strahu od neprijateljske odmazde, granata koje su danonoćno prijetile, brojnih neuspješnih pregovora i inicijativa, Republici Hrvatskoj nije preostalo ništa drugo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika i policajaca, smrtno je stradalo 242 hrvatskih branitelja, 1430 je ranjeno, a dva branitelja još uvijek se vode nestalima. Vojno-redarstvenom operacijom Oluja je oslobođeno više od 11.000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

Tijekom središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. godišnjice VRO “Oluja” u Kninu se održava bogati program koji će završiti navečer koncertima i vatrometom, najavljeno je u uredu Grada Knina.

Proslava je počela budnicom ulicama Knina u 6.30 sati, a građanima je za obilazak dostupan taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja.

Službeni dio programa u 9 sati započinje polaganjem vijenaca izaslanstava na Trgu dr. Ante Starčevića kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95. Na kraju polaganja vijenaca ide molitva, sudionici potom kreću put stadiona NK Dinara na kojem će se održati svečani dio.

U 9.40 sati će na stadionu biti prijavak Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku, a za to vrijeme će se na tvrđavi podići državna zastava uz pjevanje himne. Sve se nastavlja zvonjavom crkvenih zvona, najavom plotuna, čitanjem povjesnice i imena svih poginulih branitelja u Oluji, kao i minutom šutnje.

Od 11 do 11.14 sati je program akrobatske grupe Krila oluje i prelet helikoptera MORH- a i MUP- a, a završetak svečanosti na nogometnom stadionu je predviđen u 11.15 minuta nakon čega će biti izjave za medije.

Sveta misa će se održavati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta od 11.45 do 13 sati, predvodit će je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Službeni završetak programa je u 14 sati nakon čega slijedi drugi dio programa koji je organizirao Grad Knin, u kojem će u 21 sat početi koncert Doris Dragović, potom vatromet i koncert grupe Opća opasnost.

Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg pozvao je sve ljude dobre volje da u petak dođu u Knin i pokažu zajedništvo, da s ponosom obilježe dan toliko značajan za hrvatsku povijest i prisjete se svih koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku.

Izmijenjena regulacija prometa u Kninu

MUP je poduzeo sve mjere i aktivnosti kako ne bi došlo do ugroze sigurnosti, potvrdila je državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin, koja je najavila izmijenjenu regulaciju prometa u Kninu i pozvala sve koji će tamo provesti petak da prate informacije o tome.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić najavio je da će posjetitelji moći vidjeti sve sa čime raspolažu oružane snage, a to uključuje i prelet MIG- ova 21 i helikoptera, posebno Black Hawk i Kiowa. Na dan proslave bit će angažirano 830 pripadnika HV- a.