27. godina od akcije Kopački rit

Komemoracijom kod križa na Biljskoj cesti obilježena je 27. godišnjica akcije Đavolja greda, kada je prvi puta 1991. godine na Istočnom bojištu poražen srbočetnički agresor. Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici braniteljskih udruga 135. brigade, 4. baranjske policijske postaje, specijalne policije, baranjskih općina, grada Osijeka i Županije. Sadašnji načelnik Općine Draž i tadašnji načelnik stožera 135. baranjske brigade Stipan Šašlin tvrdi kako se radi o preokretu na osječkom bojištu, jer je prvi pua vraćen dio okupiranog teritorija.

{mp3}2018/saslin greda{/mp3}


Akcija Kopački rit ili Đavolja greda bila je zajednička akcija 135. brigade HV-a, 4. Policijske postaje i dijela drugih postrojbi i trajala je od 16. do 19. prosinca 1991. Bila je to prva akcija oslobađanja Baranje. Osječko baranjski župan Ivan Anušić tih je dana bio na prvim crtama južne obrane grada i danas je došao odati počast ovoj akciji i braniteljima.

{mp3}2018/zupan greda{/mp3}

Nakon što su 15. prosinca tenkovi JNA i srpske paravojske izvršile proboj na Dravu kod Tranzita, dan kasnije je krenula združena akcija pripadnika 135. brigade i 4. Policijske postaje te topništva 106. brigade. Nakon tri dana, proboj je uspio, kao  i potiskivanje neprijatelja prema Bilju i Kopačevu, koje je tada bilo prazno, ali hrvatske postrojbe su tada bile preslabe kako bi ga zadržale. Poginulo je 7 hrvatskih branitelja, a 10-ak ih je ranjeno. Jedan od nositelja prvog napadnog vala bila je i biljska satnica na čelu s Vladimirom Eđedom. Prisjetio se hladnoga dana kada su probili četničku liniju.

{mp3}2018/edjed greda{/mp3}