25.ocjenjivanje meda

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek raspisala je javni natječaj za 25. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda te 19. ocjenjivanje pakiranja meda i drugih pčelinjih proizvoda te pozvala proizvođače na ovo veliko natjecanje na državnoj razini.

 

Javni natječaji su objavljeni na internet stranici HGK Županijske komore Osijek i Hrvatskog pčelarskog saveza.

 

Ocjenjivanje meda i pakiranja meda i drugih pčelinjih proizvoda HGK ŽK Osijek organizira u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, u okviru manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, koja se tradicionalno početkom listopada održava u Osijeku.

Proizvođači uzorke meda trebaju dostaviti do 5. rujna 2020. godine HGK Županijsku komoru Osijek i to tri staklenke s po 450 grama meda za svaki uzorak meda s kojim se žele natjecati. Med se može poslati u tekućem ili kristaliziranom stanju. Svi uzorci najprije će na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek proći mikroskopsku, kao i fizikalno-kemijsku analizu, a potom i senzorsko ocjenjivanje.

Za najbolje ocijenjene medove i ostale proizvode bit će dodijeljena priznanja i nagrade početkom listopada u HGK Županijskoj komori Osijek. Dosadašnjih godina bila je to završna svečanost na kojoj se okupljao velik broj proizvođača i gostiju. Ove godine proglašenje pobjednika ocjenjivanja bit će prilagođeno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju ili koje će se primjenjivati u listopadu zbog zaštite od koronavirusa.

Kada je riječ o proizvodnji meda, prema podacima pčelara s područja istoka Hrvatske, 2020. se može okarakterizirati kao ispodprosječna proizvodna godina, jer su na manju proizvodnju meda posebice utjecale kiše i niske temperature u svibnju.U Hrvatskoj se inače godišnje proizvodi više od osam tisuća tona meda.
Koliki je utjecaj klimatskih prilika na pčelarstvo pokazuju podaci o proizvodnji meda u Osječko-baranjskoj županiji. Primjerice, 2017 godine 850 pčelara s gotovo 30 tisuća pčelinjih zajednica proizvelo je 1300 kilograma meda. Dvije godine poslije približno isti broj pčelara, ali s oko tri tisuće pčelinjih zajednica manje, imao je zabilježenu proizvodnju samo 430 tona meda. Ta 2019. godina kod pčelara je upamćena kao jedna od najlošijih godina.

Hrvatska je 2019. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, uvezla 1494 tone meda vrijednog 2,9 milijuna eura i izvezla 438 tona meda u vrijednosti 1,7 milijuna eura. Podaci DZS-a pokazuju da je u prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatsku uvezeno 693 tone meda (1,3 milijuna eura) i izvezeno 146 tona meda, čija je vrijednost 620 tisuća eura.