25 godina 135. baranjske brigade HV

Svečanim postrojavanjem dijela preostalih pripadnika 135. baranjska brigada Hrvatske vojske obilježila je danas 25 godina postojanja. Uoči svečanog postroja na gradskom stadionu pripadnici brigade prodefilirali su ulicama Belog Manastira od crkve sv. Martina preko Trga do stadiona. Od preko 3.000 pripadnika brigade okupilo ih se 500-tinjak, a obratili su im se general Slavko Barić, načelnik stožera 135. brigade Stipan Šašlin, izaslanik ministra branitelja Ivan Anušić i izaslanica župana Jadranka Sabljak.
Baranjci moraju biti ponosni na Domovinski rat kao najsvjetliji dio baranjske povijesti. Tada smo pokazali da i u najtežim uvjetima gubitka domova i progonstva imamo svijest za obranom domovine. I u tome smo uspjeli i s ponosom ističemo kako je 135. brigada zajedno s baranjskom policijom jedina postrojba na Istočnom bojištu, koja je u akciji u Kopačkom ritu uspjela vratiti dio okupiranom teritorija u trenutku kada je na crtama obrane Osijeka stanje bilo iznimno teško. Na to smo ponosni i to trebamo glasno isticati, rekao je Šašlin.  

Zbog bolesti 25-oj godišnjici nije mogao nazočiti ratni zapovjednik brigade Mile Vukičević. Podsjećamo na njegove riječi izrečene prije 5 godina.
Mi smo jedina postrojba na osječkom bojištu, koja je 1991. godine vratila dio okupiranog teritorija Baranje. Mi smo imali to zadovoljstvo gledati četnicima u leđa, rekao je Vukičević.

Odore 135-te nosilo je preko 3.500 uglavnom Baranjaca, od kojih je 47 poginulo, a 158 ih je ranjeno. Nakon svečanog dijela uslijedilo je druženje uz vojnički grah i tamburaše.