13. Paprikafest u Lugu

Ovoga vikenda u Lugu se održava 13. Paprikafest. Stručni sud odabrat će najbolju začinsku papriku, a organizatori su za sve posjetitelje pripremili bogat program. Prilika je to za upoznati se s načinom života u malom baranjskom mjestu, naučiti nizati paprike u vijence, zaviriti u dvorišta i ambare te upoznati tradiciju i kulturu Baranjaca.

Veselo i živo bit će u Lugu tijekom cijelog vikenda, a program koji je iz godine u godinu sve bogatiji nudi svim generacijama ponešto. Posjetitelji će imati priliku osim u tradicionalnoj glazbi i plesu, uživati i u baranjskoj kuhinji gdje se posebna pažnja pridaje upravo začinskoj paprici. Baranjske domaćice pripremaju papriku, zimnicu, džemove, ajvare i druge domaće proizvode spravljene na tradicionalan način.

Na ovogodišnjem Paprikafestu možete se okušati i u kuhanju fiša, tradicionalnog baranjskoj jela. Kup Baranje – fišijada počinje u subotu u 17 sati. Uz uobičajene sastojke i dobro poznate omjere ribe, luka i vode, izvrstan fiš od dobroga izdvaja upravo mljevena crvena paprika. Bojom, mirisom i okusom učinit će od riblje juhe vrhunski baranjski fiš. Bilo ljuta ili slatka, paprika je glavni sastojak i brojnih drugih jela u Baranji pa i šire. Bez nje nema dobrog čobanca, parkelta, paprikaša pa ni ajvara i kulena. Za papriku kažu da ima i ljekovite učinke, a kada joj dodate vrhunsku gastronomiju, čašu vina iz baranjskih vinogorja, glazbu i narodne običaje baranjskih Mađara, jamčit će vam lijek i za dušu i tijelo.