1. svibnja – Praznik rada i Osmjeh za Doris

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Tada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. U spomen na ovo krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine. Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice. Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1000 radnika naglašavali: ‘Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi’.

Međunarodni praznik rada je državni praznik u preko 80 zemalja svijeta. Iako se obilježava u brojnim državama svijeta 1. svibnja, postoje različitosti. U Velikoj Britaniji i Irskoj ovaj praznik nije određen na 1. svibnja, nego se obilježava prvog ponedjeljka u svibnju. Kanada, Australija, Novi Zeland i Nizozemska također slave praznik rada, ali na različite datume, ovisno o tome kako je praznik nastao u tim zemljama.


Proslavu praznika rada organizira Općina Kneževi Vinogradi na ribnjaku u sklupu SRC-a. Održavaju se nogometni turnir za djecu, zabavni program uz i na vodi uz živu glazbu te besplatna podjela graha i čobanca.

Za Praznik rada, 1. svibnja, Osječani se okupljaju kod Katakombi, a praznički ugođaj upotpunjuje Tamburaški sastav Žeteoci.

Grad Beli Manastir organizator je Proslave Praznika rada, na Šećeranskom jezeru uz brojne zabavne aktivnosti za cijelu obitelj i besplatan grah! U sklopu proslave održava se i humanitarna akcija “OSMIJEH ZA DORIS”.

Zamjenik gradonačelnika Goran Hes

HUMANITARNA AKCIJA ,,OSMIJEH ZA DORIS”

Prijatelji sv. Martina organiziraju humanitarnu akciju pod nazivom „Osmijeh za Doris“. Doris Franjin je jednogodišnja djevojčica iz Belog Manastira koja je oboljela od vrlo rijetke bolesti, akutnog nekrotizirajućeg encefalitisa. Virus je zaobišao respiratorni sustav i napao mozak.

Grad Beli Manastir u suradnji s TZ Baranje organizira proslavu Međunarodnog praznika rada na Šećeranskom jezeru gdje će biti postavljene donacijske kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga za malenu Doris.

Svojom donacijom ćete pomoći obitelji u godinama borbe koje su pred njima, kako bi Doris pružili što kvalitetniji život.