Četvrtak, 22 Listopad, 2020

Što donosi reforma MUP-a?

bozinovic

Hrvatska policija ide u reformu koja će zahvatiti cijeli sustav s naglaskom na digitalizaciju i ubrzavanje rada, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na početku svog drugog mandata u MUP-u.


U razgovoru za Hinu Božinović je, osim o reformi policijskog sustava, govorio o radu nacionalnog Stožera civilne zaštite kojem je na čelu od početka epidemije koronavirusa te koracima učinjenima kako bi se spasila turistička sezona.

Reforma će dovesti i do umrežavanja postojećih sustava s novim europskim informatičkim sustavima koji će, među ostalim, povećati unutarnju sigurnost granica. Planirano je i umrežavanje i modernizacija sustava civilne zaštite, zajedno s izradom novog zakona o civilnoj zaštiti, ali i pomlađivanje kadrova u cijelom sustavu, uz rješavanje pitanja mirovina i otpremnina policijskim službenicima koji su ispunili uvjete za mirovinu. Cilj je, kaže Božinović, što manje birokratizacije, korištenje suvremenih sredstava i fokusiranje službenika na rješavanje kaznenih djela, veća vidljivost policije, a kao jedan od reformiskih poteza Božinović ističe snimanje postupanja policije.

Božinović smatra kako proces izdavanja dokumenata treba u najvećoj mjeri digitalizirati i najavljuje kako neće veiše samo MUP izdavati osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i dr., već će dio poslova prepustiti tijelima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima.

Opremanje granice će godinama biti jedan od prioriteta hrvatske policije, ali i cijele EU. Ilegalni migranti su se reaktivirali tako da je broj nezakonitih prelazaka u Hrvatsku 14 posto veći nego u istom razdoblju lani, a ne očekuje se niti smanjenje pritiska na hrvatske granice.

Božinović se osvrnuo i na utemeljenost odluka Stožera civilne zaštite. ''Sabor je odmah nakon izbijanja epidemije izmjenom zakona o Civilnoj zaštiti dao ovlast stožeru da donosi mjere, odluke kojima bi se osigurala primjena na cijelom teritoriju RH. Takva odluka omogućila je da se sve odluke trenutno primjenjuju u svim našim općinama gradovima i županijama.'' kaže Davor Božinović.

Izvor: Hina

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

U Brifingu o baranjskom turizmu
Srijeda, 07 Listopad 2020
Baranjski je turizam zbog epidemije doživio pad od skoro 50 posto boja noćenja i posjeta. Brojke...
Baranji skoro 10 milijuna kuna
Utorak, 06 Listopad 2020
Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Našicama je jučer održana 11. sjednica...
Više od milijun kuna za PGDI
Utorak, 06 Listopad 2020
Projekt građanske demokratske inicijative potpisao je jučer 1.077.908 kuna vrijedan ugovor za...
Projekt "Usmjeri se" u Dardi
Ponedjeljak, 05 Listopad 2020
U sklopu projekta "USMJERi se" u Dardi će se održati otvaranje poludnevnog boravka – uključeni,...
Baner

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić