Utorak, 19 Siječanj, 2021

Realizirat će se svi planirani projekti

Čestitkom povodom Dana Županije, župan je svim građanima zahvalio na odgovornom ponašanju, kvalitetom radu i svjesnosti u protekla tri mjeseca.

Zahvalio je vijećnicima Županijske skupštine te posebno članovima Kriznog stožera i načelniku Goranu Ivanoviću na uspješnom nošenju s krizom.

- Uspjeli smo prevladati krizu uz minimalan broj zaraženih. Ni jedan zdravstveni sustav nije pokleknuo, što smo gledali diljem svijeta. Osječko-baranjska županije ima tri doma za starije i nemoćne s više od 800 korisnika, a uspjeli smo ih zaštititi, baš kao i KBC Osijek i Opću županijsku bolnicu Našice. Dokazali smo da u kriznim situacijama i visokim izazovima možemo napraviti posao koji se od nas očekuje i koji je naš zadatak - rekao je župan te zahvalio i svim županijskih službama i djelatnicima.

Pojasnio je kako je pandemija virusa COVID-19 napravila ogromne probleme svugdje u svijetu, pa i Osječko-baranjskoj županiji gdje je nezaposlenost povećana za 7,7 posto, oko 3.500 obrtnika i poduzetnika s 15.000 radnika koristilo je potpore RH, a 20-ak posto je smanjen prihod od poreza na dohodak. - Kriza nije bila bezazlena, sve je stalo tri mjeseca, no sada se postupno vraća u normalu, ali trebat će vremena da se oporavimo i krenemo u potrebnom smjeru - istaknuo je župan.

 


Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine bilo je 14 točaka, a posebnu pozornost vijećnika dobio je Prijedlog Odluke o pripajanju domova zdravlja u Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu Domu zdravlja Osijek i promjeni naziva Doma zdravlja Osijek u Dom zdravlja Osječko-baranjske županije. U raspravi su sudjelovali vijećnici Ivica Mandić, Marko Bogatić, dr. sc. Nedeljko Bosanac i Gordana Stjepanović, a nakon dodatnih obrazloženja i odgovora na njihova pitanja pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivane Stanić Prijedlog je usvojen s 40 glasova „za“ i dva suzdržana.

Na početku radnog dijela sjednice vijećnici su postavljali pitanja županu i predlagali inicijative. Dr. sc. Nedeljko Bosanac se založio za pokretanje nove vizije rada i života na području županije koja će se dijelom zasnivati na mogućnostima koje otvara realizacija kapitalnih projekata poput Koridora Vc i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.

Ivicu Mandića je zanimalo u kojoj su fazi realizacija projekata I. gimnazije u Osijeku, podvožnjaka na ulazu u Osijek iz smjera Čepina, izlazak Centra za socijalni rad iz prostora Doma za starije i nemoćne u Đakovu te time proširenje smještajnih kapaciteta. Marija Čačić je pitala priprema li Županija nove mjere za pomoć gospodarstvu, a županu predlaže da svojim autoritetom potakne državne službe te u svojim objektima omoguće nesmetan pristup osobama s invaliditetom. Marko Bogatić smatra da Županija što prije treba izaći s konkretnim mjerama pomoći gospodarstvu, dok Željko Macanić - uz naznaku kako zbog broja nezaposlenih i odlazaka mladih nije zadovoljan stanjem u Županiji - pita hoće li biti ponovljen natječaj za zapošljavanje u županijskim službama koji je poništen zbog koronavirusa. Vijećnik Saša Lamza je pitao kako Županija planira osigurati svoj dio sredstava za projekte, a dr. sc. Denis Ambruš je predložio da se pronađe model pomoći građanima koji su tijekom ljeta ranijih godina radili na Jadranu, a sada su ostali kod kuće bez prihoda i posla.

Župan Ivan Anušić slaže se da su kapitalni projekti zamašnjak ukupnog razvoja. Građevinska dozvola za I. gimnaziju je izdana, a za početak gradnje je potrebno da Grad Osijek ispuni svoje obveze u vezi izgradnje pristupne ceste i izmještenja cjevovoda pitke vode. Odgovor Grada Osijeka čeka se i za izgradnju podvožnjaka u Osijeku. Od resornog ministarstva zatražit će se ubrzanje postupka iseljenja Centra za socijalni rad, a potom će đakovački Dom za starije i nemoćne povećati kapacitet za 20-ak korisnika. Osječko-baranjska županije je već donijela četiri mjere pomoći gospodarstvu, a novu priprema u skladu sa specifičnostima ovog područja i određivanjem gdje i komu je pomoć najpotrebnija. O zapošljavanju županijskih djelatnika odlučit će se sukladno potrebama u sadašnjim uvjetima, a izvori sredstva za sve projekte su poznati - sredstva EU, Vlade RH, izvorni prihodi i kreditna zaduženja Županije. Povodom inicijative dr. Ambruša već za sutra (3. lipnja) zakazan je pripremni sastanak.Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

Obrtnici za stradale od potresa
Ponedjeljak, 04 Siječanj 2021
Upravni  odbor Hrvatske obrtničke komore donio  je odluku o otvaranju posebnog žiro-računa i...
Petarde zakonom zabranjene-zabrana stupila na...
Subota, 02 Siječanj 2021
Dugo očekivana zabrana petardi stupila  je na snagu, Iz udruge Prijatelji životinja mole građane...
SDP kritizira Baranjski vodovod
Četvrtak, 07 Siječanj 2021
Već preko dva tjedna Baranjski vodovod pokušava vratiti podatke koje je izgubio zbog...
Blagdan Sveta tri kralja
Srijeda, 06 Siječanj 2021
Slavi se objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj. Danas obnavljamo događaj...
Baner

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić