Petak, 04 Prosinac, 2020

Osnovan Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije


U prvim danima ove godine održana je osnivačka skupština Instituta za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije (IROHS), civilne organizacije osnovane radi unaprjeđenja, proučavanja i istraživanja odnosa dviju država, za čijeg je predsjednika izabran bivši SDP-ov saborski zastupnik Damir Rimac."U IROHS-u smo mišljenja da samo razumijevanjem prošlosti možemo graditi bolju i kvalitetniju budućnost ovih prostora, zvao se on region, regija, prostor srednje ili jugoistočne Europe. Osnivačka skupština Institurta održana je u Vinkovcima
Već duže vrijeme u javnom prostoru se u obje države premalo govori o tehnologijama, obrazovanju, gospodarstvu, mobilnosti, kulturi, održivom razvoju, kvalitetama koje postoje i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je Rimac
Kao motiv osnivanja Instituta naveo je i obostranu razmjenu iskustava i transfer znanja, što je, istaknuo je, potrebno i Hrvatskoj i Srbiji. Dodao je kako je namjera te organizacije kroz djelovanje na odnose Hrvatske i Srbije "zatvoriti spomenar, a otvoriti planer".

Dijalog pa konkretizacija projekata

Jedan od prvih koraka IROHS-a bit će upućivanje dopisa predsjednicima država, parlamenata i vlada dviju država, kao i svim ostalim mjerodavnim institucijama u svrhu uspostave komunikacije. Uspostava  suradnje sa sličnim civilnim organizacijama i početak dijaloga plan je za prvi dio ove godine, dok je u drugom djelu godine cilj konkretizirati određene projekte, napomenuo je Rimac.

Kao cilj je naveo i privući što više ljudi s kvalitetnim idejama koje mogu doprinijeti boljim odnosima Hrvatske i Srbije na brojnim područjima, posebice gospodarskom.

"Ukoliko usporedimo samo gospodarske podatke o vanjsko-trgovinskoj razmjeni (za prvih 11 mjeseci 2019.) Hrvatske i EU-27, tada je vidljiv deficit od 7,5 milijardi eura. U isto vrijeme razmjena sa zemljama CEFTA-e, čiji je Srbija član, pokazuje suficit od gotovo jedne milijarde eura. Vanjsko-trgovinska razmjena sa Srbijom je slaba i treba ju povećati u budućim razdobljima", ustvrdio je.

Povećati trgovinsku razmjenu za 100 do 120 posto

Kazao je da su se izvoz iz Hrvatske i uvoz iz Srbije u prvih 11 mjeseci prošle godine kretali oko 500 milijuna eura, s time da je izvoz iz Hrvatske bio veći pa je ostvaren suficit od 64 milijuna eura.

"S gospodarskog gledišta nema nikakvih ograničenja da se u sljedeće dvije do tri godine vanjsko-trgovinska razmjena Hrvatske i Srbije ne poveća za 100 do 120 posto, te da vrijednost izvoza ne pređe milijardu eura, čime bi suficit sa zemljama CEFTA-e bio preko dvije milijarde eura. Dakle, samo u tome djelu Hrvatska bi mogla profitirati", poručio je Rimac.

Prioritet mu je i uspostava suradnje na području očuvanja kulturne baštine, obrazovanja i različitih tehnologija te održivog razvoja i prevencije katastrofa.
Hina

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

Novo lice naslovnice
Subota, 28 Studeni 2020
Filozofski fakultet Osijek partner je na odobrenom projektu „MiMladi – novo lice naslovnice“,...
Obilaznica i 5C do 2022.
Petak, 27 Studeni 2020
butkovic anusic tramisakMinistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova...
Stop nasilju nad ženama
Srijeda, 25 Studeni 2020
Socijaldemokratski forum žena SDP-a OBŽ obilježit će 16 dana aktivizma s početkom  25.studenog –...
Dostupnija zdravstvena zaštita
Petak, 27 Studeni 2020
dom zdravlja beli manastirZavršen je 27 milijuna kuna vrijedan projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na...
Baner

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić