Četvrtak, 02 Travanj, 2020

12. Dani elektroničkih medijaNa Sveučilištu u Zadru otvoreni su 12. Dani elektroničkih medija, a u fokusu je bio novi Zakon o elektroničkim medijima. „Neće biti opstanka na tržištu bez vrhunskog medijskog profesionalca. Imamo 34 televizijska i 156 radijskih kanala, više od 400 elektroničkih publikacija. Silnu vojsku educiranih, vrhunskih novinara trebamo u ovom našem doista pluraliziranom medijskom prostoru. Jedini način da se odupremo manipulacijama u medijskom prostoru jest vraćanje povjerenja u mainstream medije“, istaknuo je predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac.
Prvim panelom počela je svojevrsna javna rasprava o novom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima, a koji bi se kroz nekoliko tjedana trebao naći u e-savjetovanju.

Puno je važnije donijeti kvalitetan zakon kojim će biti zadovoljni dionici nego ga donijeti na brzinu. U nekim prošlim vladama i prošlim mandatima smo imali zakone koji su se slamali preko koljena, a to nije dobro. Ministrica kulture i ja ćemo radije usporiti donošenje zakona da bi u nekim odredbama postigli suglasje i da bi zakon bio kvalitetan“, poručio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl.

Panelisti, od kojih su neki i dio radne skupine, u najvećem dijelu su se složili da se novim prijedlogom Zakona ide u dobrom smjeru.

Smatramo da je novi Zakon o elektroničkim medijima na dobrom putu i da će biti još sastanaka, na kojima se može vidjeti što se nudi, što nam je uvaženo, što nije i da se može staviti u javnu raspravu. Samo da se što prije donese, jer smo 10 godina u zakašnjenju. Nama je teško na lokalnoj razini proizvoditi toliko programa kad nacionalna, ima pet puta manju obavezu“, izjavio je predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika Željko Švenda.

Lokalne televizije nemaju problem s odredbama koje su nam propisane kao naše obaveze i podržavamo te odredbe jer smo ih i do sad više-manje poštivali. Ono što je donijelo olakšanje, utoliko bolje. U javnoj raspravi inzistirat ćemo na povećanju sredstava za realiziranje tih obaveza“, zaključio je predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić.Novim prijedlogom Zakona zadovoljan je glavni direktor Hrvatskog društva skladatelja ZAMP-a Nenad Marčec, no ipak ima jednu sugestiju.

Naši su interesi vrlo jasni i više puta smo o njima govorili na radnim skupinama i mimo radnih skupina. Razgovarali smo s kolegama s radija i televizije. Mi bismo htjeli da je više hrvatskog sadržaja u medijima jer smatramo da taj sadržaj nije klasična roba“, rekao je Marčec. „Nadamo se da ćemo u daljnjim razgovorima, dok Zakon ne dođe u javnu raspravu, raščistiti sva sporna pitanja da se shvati i razumije pozicija komercijalnih nakladnika. Oni nemaju nekakvu žilu ili beskonačan izvor financiranja i onda kada se određene odredbe ugrađuju u zakon, treba voditi računa o tome što će to značiti za komercijalne nakladnike“, naglasila je pravna savjetnica Nove TV Ivana Vukinovac Gelo.

Izuzev novog Zakona o elektroničkim medijima, na 12. Danima elektroničkih medija važne teme su i etičko izvještavanje, usklađenost potreba medija s tržištem rada, uvođenje novih tehnologija te metodologije istraživanja medijskog tržišta.

(AEM)

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

PP Beli Manastir
Utorak, 17 Ožujak 2020
PP Beli Manastir obavještava građane kako šalteri za upravne poslove za građane rade od 07,15 do...
Dežurna ambulanta DZ-a
Ponedjeljak, 16 Ožujak 2020
Osoba koje sumnjaju na zaraženost koronavirusom mogu se javiti u ambulantu DZ-a Belom Manastir,...
Županijski stožer o novooboljelima
Nedjelja, 15 Ožujak 2020
Nacionalni stožer civilne zaštite jutros je objavio kako je potvrđeno 5 novih slučajeva...
Obustava nastave
Petak, 13 Ožujak 2020
Od ponedjeljka zbog koronavirusa u Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na...

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić