Utorak, 26 Svibanj, 2020

Intervju: Željko Cickaj u povodu Dana Općine BiljePovodom obilježavanja Dana Općine Bilje i Dana povratka 17. srpnja, gost u programu Radio Baranje bio je načelnik Općine Željko Cickaj. Bila je to prigoda za kratki pregled poslijednjih godinu dana u Općini Bilje. Načelnik Cickaj smatra kako je najvažnije upravo zadovoljstvo mještana životom u Općini čemu pridonose svi zajedno, od općinske uprave do kulturnih i sportskih udruga.

''Politikanstvo i politiku treba staviti na stranu i raditi zajedno za boljitak svih mještana, to treba biti primjer i drugim jedinicama lokalne samoprave.'' kaže Cickaj.
Godišnje Općina Bilje izdvaja preko 2 milijuna kuna samo za potrebe dječjeg vrtića i još milijun i 200.000 kuna za potrebe djece i umirovljenika, odnosno za produženi boravak djece u osnovnoj školi, stipendije studentima i srednjoškolcima, subvencioniranje učeničkog prijevoza i drugo, čime jasno daju do znanja kako žele potaknuti ostanak obitelji i poboljšati kvalitetu života.

''Ponosan sam naravno i na gospodarsku zonu koja je do nedavno bila naša rak rana. Ostale su nam još samo 2 slobodne parcele u poslovnoj zoni, sve ostale zauzete su ozbiljnim ulagačima.'' ističe Cickaj i priznaje kako nije lak posao uvjeriti investitore da ulazu u općinsku poslovnu zonu, u kojoj se trude stvoriti im sve preduvijete.

I turizam u Općini kontinuirano bilježi povećanje kako dolazaka, tako i noćenja. Pretpostavlja se da bi i Čingi lingi do rujna iduće godine bio gotov, a u subotu otvorena biciklistička pump staza također doprinosi razvoju dodatnih sadržaja. Načelnik je podsjetio i na odličnu suradnju s udrugom Zeleni Osijek s kojojm su realizirali niz projekata. Najnoviji je vrijedan 3 milijuna kuna, a tiče se obnove zgrade turističke zajednice i nabave 20 novih bicikala od kojih je 10 električnih. ''Udruge dobro rade svoj posao, mi kao Općina se trudimo biti im partneri i osigurati sredstva, izradu dokumentaciju i stručne osobe.'' dodaje načelnik.

Kroz EU projekt Zelena Baranja Općina Bilje nabavila je svoju vlastitu binu i šator, te ostalu infrastrukturu nužnu za održavanje manifestacija. Načelnik Cickaj izrazo je zadovoljstvo održavanjem brojnih kulturnih, gastro i eno manifestacija, između ostalih Etno susrete i Ribarske dane, te ujedno najavio koncert Miroslava Škore na Ribarskim danima 14. rujna. Uskoro se očekuje i sređivanje imovinsko pravnih odnosa te će se pristupiti realizaciji projekta uređenja Stare Drave kako bi i taj dio Općine bio dostupniji mještanima i posjetiteljima. Kroz projet Zelena Baranja postavljeno je i 7 landart instalacija koje pokazuju prepoznatljive detalje prošlosti - baranjsku golubicu na ulazu u Bilje, lovačkog psa, rogove, rimskog vojnika i jarca u Lugu i drugo.

''Uskoro slijedi potpisivanje ugovora za rekonstrukciju biciklističke staze prema Osijeku, vrijednog  7,5 milijuna kuna. Sredstva su iz EU fondova, a kroz projekt će se za maksimalno 24 mjeseca obnoviti biciklistička staza, bit će bolje obilježena, šira, sigurnija i dobro osvjetljna.'' pohvalio se načelnik Cickaj.

Na sam dan Općine Bilje potpisuju se ugovori o energetskoj obnovi Društvenog doma u Vardarcu i javnim radovima na izgradnji i opremanju Reciklažnog dvorišta, te se svečano otvaraju radovi na izgradnji ceste i rasvjete u ulicama Biljske Satnije ZNG RH i J.J. Strossmayera. Svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se u Domu kulture s početkom u 19 sati.

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

Otvorena Kuća u prirodi
Ponedjeljak, 18 Svibanj 2020
Svoja vrata otvorilo je izletište Kuća u prirodi Zlatna Greda.Otvorena je  sezona s novim...
Energetska obnova kuća
Četvrtak, 14 Svibanj 2020
energetska obnovaPoziv za energetsku obnovu kuća bit će objavljen u lipnju, a prijave kreću krajem ljeta -...
Županija o požarima i turizmu
Četvrtak, 14 Svibanj 2020
Goran IvanovićPripremne aktivnosti pred požarnu i turističku sezonu u 2020. godini bile su teme...
Sve više pijanih vozača
Četvrtak, 14 Svibanj 2020
pijani vozacSlužbenici Policijske uprave osječko-baranjske u prometu su, samo 13. svibnja, zaustavili 4...
Baner

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić