Nedjelja, 15 Prosinac, 2019

Počelo je aviotretiranje komaraca

Započelo je aviotretiranje komaraca na području Osječko-baranjske županije. Dva aviona tvrtke Air Tractor prve aktivnosti obavljaju na 2.700 hektara uglavnom šumskog i močvarnog područja u Općini Bilje, a prema utvrđenom rasporedu tretiranje komaraca nastavit će se tijekom idućih dana, sve dok bude potrebno.

- Nakon ubrzanog rješavanja operativnog dijela priprema, krećemo s aviotretiranjem komaraca po preporukama i mjestima kako nam je dao Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, odnosno gdje je najveća koncentracija i opasnost od komaraca. Prema procjeni, aviotretiranje će trajati između 15 i 20 dana, no nećemo stati sve dok se raspoloživa sredstva ne iskoriste, a ujedno ćemo se pobrinuti i za druga sredstva te na neki način tražiti ih i od općina i gradova koji su dužni voditi brigu o ovom problemu i prije nego je kulminirao. Od iduće godine ovakva situacija se ne smije događati i zato krećemo s aktivnostima sustavnog rješavanja problema, od osnivanja javne ustanove, monitoringa i preporuka do larvicidnog tretiranja i edukacija građana te aviotretiranja kao zadnje mjere. Vjerujem da ćemo uspjeti učiniti život lakšim i podnošljivijim svima nama koji živimo u Osječko-baranjskoj županiji - rekao je župan Ivan Anušić na početku akcije.

 

 

Uz istovremeno provođenje uništavanja komaraca sredstvima sa zemlje, aviotretiranje se obavlja metodom orošavanja i sredstvima koje kao „milijuni kapljica“ djeluju kontaktno. Mjera je to kojom se uništavaju odrasle jedinke komaraca kojih je posljednjih tjedana, prema mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo, više nego posljednjih nekoliko godina. Naime, visoki vodostaji rijeka, poplavljena područja i obilne kiše pogodovali su razvoju komaraca, baš kao i izostanak sustavnog larvicidnog tretiranja na području većine gradova i općina.

Podsjećamo, zbog alarmantne situacije, župan Ivan Anušić zatražio je pomoć Vlade RH jer gradovi i općine u čijoj je nadležnosti tretiranje komaraca od ličinki do odraslih jedinki nisu mogli podnijeti financijski teret ovog problema.

Vlada RH odobrila je pet milijuna kuna za aviotretiranja, a od danas se vrše na području cijele županije, ali u etapama čiji je raspored napravila struka. Prvo se tretiraju najugroženija područja poput Halaševa na kojoj je mjernoj postaji u CDC klopki uz suhi led kao atraktant kroz 12-satno izlaganje zabilježeno više od 40 tisuća jedinki odraslih komaraca, dok se tolerirajućim vrijednostima smatra do 200 jedinki kroz 12 sati.

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

O osobama s invaliditetom u Brifingu
Utorak, 26 Studeni 2019
U Hrvatskoj 10 godina postoji Pravobranitelj za osobe s invaliditetom na čelu sa saborskom...
Ugovori o vodno komunalnim projektima
Ponedjeljak, 25 Studeni 2019
Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovori o sufinanciranju vodno-komunalnih europskih...
Nove potpore poljoprivrednicima
Petak, 22 Studeni 2019
Radi stvaranja pretpostavki za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanje...
U tijeku gradnja kuća za Rome
Srijeda, 20 Studeni 2019
Za ukupnu realizaciju Intervencijskog plana još je preostao završetak gradnje kuća u Romskom...

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić