Nedjelja, 21 Srpanj, 2019

Za Robertovo bolje sutra


Učenici 6. c razreda  OŠ "Dr. Franjo Tuđman" iz Belog Manastira snimili su humanitarni film kako bi pomogli u prikupljanju novčanih sredstava za važnu operaciju na koju se sprema njihov razredni prijatelj - Roberto Pligl. Pogledajte film kako biste vidjeli tko je  Roberto te na koji način mu možete pomoći...
Podaci za uplatu: Robert Pligl (donacija za dijete Roberto)
IBAN HR3023900013102386803 SWIFT ILI BIC HPBZHR2X


IZ GLASA SLAVONIJE:

Roberta Pligla (11), učenika šestog razreda belomanastirske OŠ dr. Franje Tuđmana, život nije mazio.
Rođen je, naime, s teškim oštećenjima pa se uz pomoć invalidskih kolica kreće od ranog djetinjstva. Roditelji Esma i Robert svjesni su da najmlađe od četvero djece neće prohodati, premda nadu nikada neće izgubiti. No unazad nekoliko godina Roberto trpi sve veće boli pa čine sve kako bi mu barem djelomično pružili normalan život.

- Roberto ima velike kontrakture u koljenima koje se ne mogu ispraviti. Kukovi nisu u čašicama, a zdjelica je potpuno deformirana. Pod hitno mu je potrebna operacija kako bi mu se smanjili bolovi u kralježnici. Imao ih je doduše već nekoliko, ali su završile neuspješno, pa smo se, prema preporuci, odlučili za privatnu zagrebačku polikliniku Aritheru, u kojoj je već uspješno izvršen niz sličnih operacija - kaže Robertova majka Esma, naglašavajući kako je operacija kukova i prepona prioritetna jer je to jedini način ublažavanja velikih svakodnevnih bolova i djelomičnog ispravljanja nogu.

- Roberto nikada nije potpuno ispravio noge, ali će operacijom prestati bolovi i to nam je u ovom trenutku životna želja. Neizbježna je i operacija skolioze, ali je za nju prerano jer je još uvijek u razvoju. Ovako bismo dobili na vremenu i omogućili mu kvalitetniji život, bez bolova - kaže Esma, nastavljajući kako je Roberto učenik s odličnim ocjenama. Napominje kako mu školski kolege i nastavnici, na čelu s razrednicom Ivanom Čavar, maksimalno pomažu, kao i njegov asistent u nastavi. Premda iz dana u dan trpi sve veću bol, koja iz kralježnice prelazi u glavobolju, nikada se nije žalio. Ne voli, dodaje, ležati, pa je po kući aktivan. Obožava nogomet i fan je Barcelone, najviše zbog Ivana Rakitića.

- Želja mu je da bude golman. Odlazi na satove tjelesnog odgoja, a kada dečki zaigraju nogomet, Roberto je uvijek na golu. Svi kažu da nema boljeg golmana - priča majka Esma.

Osnovni problem Pliglovima su, dakako, financije. Operacija naime stoji 25.000 kuna, plus sličan iznos za rehabilitaciju, koja mora biti odmah nakon operacije. Budući da u ovoj peteročlanoj obitelji (uz Roberta, majku i oca, u kućanstvu su još dvije srednjoškolke, Lorena i Selena, a najstariji sin nije s njima) radi samo otac Robert, spomenuti im je iznos nedostižan.

- Nije tajna da primanja imam i ja, kao odgojiteljica njegovateljica. Riječ je o 2500 kuna, čemu treba dodati i nešto veću suprugovu plaću. Nije teško zaključiti da novca za operaciju nemamo, to više što smo u kreditima isključivo zbog radova na prilagodbi našeg obiteljskog doma Robertu - kaže Esma.
(I.GETTO)

Najave

6. Ljeto mladih
Savjet mladih Grada Belog Manastira u suradnji s TZ...
Raspred reciklažnog dvorišta
Mobilno reciklažno dvorište na području Općine Kneževi...
Tarda festival
Festival glazbe, ruha i hrane Tarda i ove će se godine...

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

Tragedija u đakovačkom CZSS-u
Utorak, 09 Srpanj 2019
U đakovačklom Centru za socijalnu skrb ubijena je dugogodišnja socijalna radnica Blaženka...
5 za transparentnost!
Ponedjeljak, 08 Srpanj 2019
Grad Beli Manastir kontinuirano radi na poboljšanju transparentnosti svoga djelovanja te je tako...
Uručeni ključevi Športskim zajednicama za...
Srijeda, 03 Srpanj 2019
Župan Ivan Anušić uručio je u Belom Manastiru ključeve tri putnička kombi vozila kupljena za...
Spomen ploča za sjećanje na blokadu UNPROFOR-a
Ponedjeljak, 01 Srpanj 2019
Spomen ploče u znak sjećanja na blokadu UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika, postavljene...

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić