Petak, 04 Prosinac, 2020

Održano javno savjetovanje za dva zanimljiva projekta


Idejni projekti „Uređenje Šećeranskog jezera“ i „Nova gradska knjižnica (obnova starog mlina)“ bili su tema javnog savjetovanja koje je u ponedjeljak u Etnološkom centru baranjske baštine organizirao Grad Beli Manastir.

Ovlašteni arhitekti  Sabina Sabljić i Bruno Andrašić predstavili su svoja idejna rješenja koja bi trebala biti izvedena kroz Intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda kroz ulaganja predviđena akcijskim planom sa svrhom održive fizičke, socijalne i gospodarskeregeneracija Grada Belog Manastira i Općine Darda s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.

Projekt Brune Andrašića "Nova gradska knjižnica(obnova starog mlina)" je još uvijek u povojima, a ukoliko se ostvari Gradska knjižnica bi trebala preseliti u stari beljski mlin koji je sagrađen početkom 20. stoljeća, te je bio u vlasništvu belomanastirskog poduzetnika Đure Langa.


Uz knjižnicu trebao bi niknuti i natkriveni paviljon površine od oko 250 kvadratnih metara koji bi funkcionirao kao prostor za javna okupljanja, događanja u organizacija grada i same knjižnice, a prostor današnje knjižnice u Centru za kulturu trebala bi zauzeti Glazbena škola.

Troškovi se procjenjuju na oko 9 milijuna kuna, što uključuje samu izgradnju, te tehničko opremanje zdanja, a povećanjem prostora Gradske knjižnice planira se i otvaranje novih radnih mjesta.

Pored knjižnice predstavljeno je i idejno rješenje arhitetktice Sabine Sabljić "Uređenje Šećeranskog jezera". Tema ovog projekta je bila analiza potencijala lokacije Šećeranskog jezera,a postavljeni cilj da se ova lokacija kroz temu turizma i kulture provuče na način da se obnovi vizura grada i općine, te da se stvore uvjeti za razvoj industrije i poduzetništva na ovom području. Kako je istaknula arhitektica Sabina Sabljić, projekt bi se trebao ostvariti preko nekoliko točaka.
Uređenje bi se trebalo odvijati po najvišim ekološkim standardima, te bi cjelokupan prostor trebao biti i energetski samoodrživ preko solarnih stabala koja se planiraju postaviti diljem lokacije.


CSS Gallery:
Could not find folder /home/radiobar/public_html/images/stories/BM2017/jezeroprojekt

Zadnja točka će imati dvojaku ulogu, a riječ je o svojevrsnom zaštitnom paravanu prema međi tvornice, čija uloga bi trebala biti i zaštita od pogleda na devastiranu tvornicu, ali isto će  tako i omogućiti posjetiteljima upoznavanje s temom.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u skladu s Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. i metodologijom provedbe Programa regeneracije, podupire financiranje gore navedenih projekata.

Sve dodatne prijedloge ili primjedbe vezane uz idejne nacrte projekata moći će se dostaviti i Upravnom odjelu za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove do kraja srpnja na sljedeće načine:

- putem e-maila na adresu: graditeljstvo@beli-manastir.hr
- pozivom na broj telefona : 031/710 210  
- osobnim dolaskom u prostorije Grada Belog Manastira, na adresi Kralja Tomislava 53, Beli Manastir (radnim danom u vremenu od 08.00 do 12.00 sati).Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

Novo lice naslovnice
Subota, 28 Studeni 2020
Filozofski fakultet Osijek partner je na odobrenom projektu „MiMladi – novo lice naslovnice“,...
Obilaznica i 5C do 2022.
Petak, 27 Studeni 2020
butkovic anusic tramisakMinistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova...
Stop nasilju nad ženama
Srijeda, 25 Studeni 2020
Socijaldemokratski forum žena SDP-a OBŽ obilježit će 16 dana aktivizma s početkom  25.studenog –...
Dostupnija zdravstvena zaštita
Petak, 27 Studeni 2020
dom zdravlja beli manastirZavršen je 27 milijuna kuna vrijedan projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na...
Baner

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić