Srijeda, 25 Studeni, 2020

Ispit savjesti-monodrama Roberta Kurbaše

Centar za kulturu Grada Belog Manastira, organizira gostovanje Roberta Kurbaše s monodramom „Ispit savjesti“.

 

 

O PREDSTAVI:

 

Monodramu, prema prozi Tina Ujevića, režirao je sam Kurbaša,  glas duše dala je Jelena Bosančić a stručni suradnik je Tomislav Najev.

Predstava će biti odigrana 14. listopada 2020. (srijeda) u 19.00 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu. Ulaznice po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti ISKLJUČIVO u pretprodaji radnim danom od 9 do 13 sati na blagajni Centra za kulturu Grada Belog Manastira ili rezervirati na broj 095 383 91 39.

Broj mjesta je ograničen uz obavezno poštivanje važećih epidemioloških mjera vezanih uz održavanje kulturnih programa prema preporukama HZJZ.

Monodrama Ispit savjesti dio je autorskog projekta glumca Roberta Kurbaše, koji uz to što se pojavljuje na sceni, potpisuje scensku prilagodbu i režiju. Kralježnica predstave je istoimeni esej Tina Ujevića oko kojega je Kurbaša vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stvarnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti. Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću - ispit savjesti koji glumca, ali i gledatelja vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti. U promišljanju, vječnom propitivanju smisla vlastitog postojanja, iz tjeskobe, spoznaje i samospoznaje, iz glumca izvire zrelost i svevremenost svojstvena Ujevićevoj riječi. I to je ono što povezuje vječnog Ujevića i mladog Kurbašu. I to je ono što drži pozornost, jer prodire duboko i prisiljava na suočavanje sa svojom nutrinom. A ovdje nisu na ispitu samo pisac i glumac, već na čudesan način koji nudi kazališna igra, na scenu pristupa i svaki gledatelj, pa Kurbašin Ispit savjesti postaje vrtlog mnogih savjesti s jasnim ciljem – učiniti nas boljim ljudima.    

Podsjećamo posjetitelje na obvezu evidentiranja prilikom kupovine ulaznica, obvezu nošenja maske tijekom predstave, obaveznu dezinfekciju ruku prilikom ulaska u prostor te potrebu mjerenja temperature pri ulasku.
Sukladno mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dužni smo voditi pisanu evidenciju posjetitelja. Stoga molimo sve posjetitelje naših programa da pri kupnji ulaznice podignu obrazac koji će pročitati, popuniti i predati prilikom ulaska na predstavu. Na taj način zajednički ćemo ubrzati evidenciju i ulazak kako bi se izbjegla gužva i duža čekanja. Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju, a prije svega što ćete poštivati sve protuepidemijske mjere.
Prema preporukama, obvezni smo obavijestiti da na predstavu može doći osoba koja:
▪ nema ukućana u samoizolaciji;
▪ nije boravila unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu (osim ako ima negativan PCR test ne stariji od 48 sati);
▪ nije imala u proteklih 14 dana kontakt s osobom zaraženom SARS–COV–2 virusom;
▪ je prije dolaska izmjerila temperaturu i da ona nije viša od 37,2°C;
▪ se osjeća dobro i nema niti jedan od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.Posljednje Vijesti

Predstava"Bosanska kraljica"
Utorak, 24 Studeni 2020
Predstava Teatra kabare Tuzla Bosanska kraljica Marice Petrović u režiji Vlade...
Novi broj Artosa
Petak, 20 Studeni 2020
artosDeveti broj Artosa, online časopisa Akadamije za umjetnost i kulturu, ne ide za...
'Mala balerina Barbi'
Petak, 20 Studeni 2020
mala balerina barbiPoslijedoktorandica Katedre za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta...

Ostale vijesti

Svjetski dan filozofije
Ponedjeljak, 16 Studeni 2020
Domaći znanstveni skup u organizaciji Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta...
Performance Art Festival
Srijeda, 11 Studeni 2020
Osijek - 13. i 14. studenoga održat će se 20. Performance Art Festival pod nazivom PLAY....
'Knjiga svima i svuda' umjesto Interlibera
Utorak, 10 Studeni 2020
knjiga svima i svuda‘Knjiga svima i svuda’ platforma je kojom je Zajednica nakladnika i knjižara odgovorila na...
S.O.S. e-Građani
Četvrtak, 05 Studeni 2020
sos e gradjaniGradska knjižnica Beli Manastir pokrenula je projekt S.O.S. e-Građani kako bi sugrađanima...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić